A Kormány nem kíván dönteni az Airbnb-vel kapcsolatos kérdésekről, ezért a szabályozásban teljes szabadságot kaphatnak az önkormányzatok – hangsúlyozta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Covid-19 pandémia világszerte sújtotta a turisztikai ágazat minden szegmensét – különösképpen a szálláshely szolgáltatókét – melynek ismételt felélénkülése a veszélyhelyzet megszűntével megkezdődhetett. Bár a jelenlegi nemzetközi tendencia szerint a turisták ha el is hagyják az országhatárokat közelebbi desztinációkat választanak. A belföldi turizmus az utóbbi hónapban jelentősen erősödik, a kereslet pedig – az egészség megóvása és a biztonság érdekében – leginkább az apartmanok iránt növekszik. Az aribnb szálláshely-kiadás mára világszintű üzletággá nőtte ki magát.

Mégis mi indokolja a szigorításokat?

Európa több turisztikai célpontjában – pl. Amszterdamban, Velencében és Barcelonában – már korlátozták a rövidtávú lakáskiadást, mely komoly hatást gyakorolt az ingatlanpiacra: a döntés hazánkban is átformálná a lakásbérlés árazását illetve a lakóingatlannal rendelkező befektetők üzletpolitikáját. Egy esetleges korlátozás nemcsak a szállásadóknak jelenthet komoly veszteséget, hanem a Budapestre érkező „airbnb turisták” helyzetét is megnehezítené.

A Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által T/11328 irományszámon benyújtott „A rövid távú szálláshely kiadással összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat szerint a jövőben az önkormányzatok dönthetnek az Airbnb sorsáról. A javaslat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény egyes rendelkezéseit módosítja. Amennyiben a parlament a javaslatot megszavazza, 2020. augusztus 1-től életbe lépnek a korlátozó rendelkezések.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, a javaslat benyújtása előtt éves szinten 120 napos korlátozásról esett szó, azzal, hogy október és december között 30 napra maximalizálnák a kiadható vendégéjszakák számát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 9-i Komrányinfón azonban bejelentette, hogy a Kormány a döntést – tehát annak megtiltását is – az önkormányzatokra bízná.

Vajon a turisztikailag leginkább frekventált, fővárosi airbnb ingatlanok helyzete miként alakul a jövőben?