Az uniós tagországokban letelepedett menekültek gyermekei a kérelem elbírálásáig kiskorúnak számítanak, még abban az esetben is, ha a családegyesítési folyamat közben felnőttkorúakká váltak – áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A luxembourgi székhelyű bíróság egy belgiumi ügyben döntött így. Egy, az országban legális státusszal élő menekült három gyermekére vonatkozó családegyesítési kérelmét több helyi hatóság elutasította. Miután a felperes fellebbezett az elutasítások ellen, és újraindította a kérelmét, az ügymenet további 3 évet és 9 hónapot vett igénybe. A folyamat során a három gyermek felnőttkorúvá vált, így a hatóságok arra alapozva ismét elutasították a kérelmet.

Az uniós bíróság határozata szerint azonban ez nem szolgáltathatott volna alapot a kereset negatív elbírálásához.

A bíróság megjegyezte, hogy a közel négyéves folyamat hosszúsága egyáltalán nem rendkívüli a belga közigazgatásban. Az uniós testület, annak biztosítása érdekében, hogy a családegyesítési folyamatok hossza jogi szemmel összehasonlítható legyen az EU-n belül, kimondja, hogy azok a gyermekek, akik az eljárás során felnőtté váltak, a végső határozat meghozataláig továbbra is kiskorúnak számítanak. Ennek fényében családegyesítési kérelmük nem utasítható el pusztán az alapján, hogy abban az időszakban érték el a jogi nagykorúságot, amikor a tagállami hatóságok ügyükkel kapcsolatban rendelkeztek.