A home office-ban dolgozókat szeretné Horvátországba csalogatni egy forradalmian új vízumtípus, amelyet 2021-től vezetnek be. A Nomád vízumot egy Splitben élő holland vállalkozó javasolta Andrej Plenković kormányfőnek.

A nomád vízumnak nevezett belépési okmányt olyan külföldiek kaphatják mag, akik otthonról dolgoznak, viszont a lakhelyük a vírus fertőzöttség szempontjából kockázatosnak számít. Az úgynevezett digitális nomádok többnyire IT szakemberek, újságírók, művészek vagy hasonlók, akiknek mindegy, hogy honnan dolgoznak, a lényeg, hogy legyen internet-hozzáférésük. A horvát kormány abból indul ki, hogy ezen szakemberek szívesebben dolgoznának a tengerpartról, mint otthonról, ezért biztos benne, hogy lesz, aki igényli a vízumot.

A kormány a turizmus fejlesztése számára is lehetőséget lát a az új vízumban, hiszen ezeknek a digitális vándoroknak valahol meg is kell majd szállniuk, illetve nem elhanyagolható az sem, hogy valószínűleg az országban költik majd el az online megkeresett jövedelmük egy részét. Az illetékesek úgy vélik, a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Ázsiából igénylik majd a nomád vízumot, amit maximum 12 hónapra állítanak ki, de lejárta után meghosszabbítható további fél évvel.

A vízum igénylésének egy komoly feltétele azért van. Csak olyan, munkaviszonnyal rendelkező magánszemélyek kaphatják meg, akik igazolni tudják, hogy legalább 2000 eurós (700 ezer fotint) állandó havi jövedelemmel rendelkeznek.

Ha a vízum birtokosa tartózkodása alatt munka nélkül marad, akkor egy hónapon belül el kell majd hagynia a Horvátországot, kivéve, ha rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel.

Külön érdekesség, hogy az ötlet egy Splitben élő holland üzletembertől származik, aki nyílt levélben fordult Andrej Plenković kormányfőhöz. Az ötletgazdát a kormányfő személyesen is fogadta, mely találkozás nyomán született meg a vízumtervezet. A beutazási engedély 2021-es bevezetéséig még számos részletet ki kell dolgozni, mivel nem tisztázott az igénylők egészségbiztosítása és adózása.