Villanybojler választás kapcsán meglehetősen nehéz általános érvényű tanácsokat megfogalmazni. A helyes döntés meghozatalához ugyanis részletesen meg kell vizsgálni több fontos tényezőt is, csakis ezek alapján lehet bármit is javasolni. (X)

Ismerni kell például a szükséges melegvíz mennyiségét és a felhasználás várható jellegét. Ezen kívül számításba kell venni a bojler részére rendelkezésére álló hely méreteit, az egyes kiegészítő funkciók szükségességét, valamint az egyes gyártók közötti különbségeket is.

Rövid bejegyzésünkben tehát fel fogunk sorolni minden lényeges szempontot, amelyeket villanybojler vásárlás előtt mindenképp érdemes alaposan megvizsgálnunk.

Mekkora melegvíz igénnyel kell számolni?

Ez az első és egyben az egyik legfontosabb szempont. Ehhez tudni kell, hogy alapvetően hányan és milyen gyakran veszik majd igénybe a készüléket.

Nagyobb családoknál, ahol több gyermek is fürdik esténként, ott például javasolt akár a 120 literes változat alkalmazása. Nyaralóknál és hétvégi házaknál, ahol jellemzően kisebb az igénybevétel, ott elegendő lehet egy 50 literes térfogatú bojler is.

Némileg módosíthat a szükségleteken a felhasználás jellege. Például, ha a tisztálkodás mellett rendszeres mosogatásra is használva lesz a bojler, vagy ha a család a gyors zuhanyok helyett előnyben részesíti a kádban való hosszas mártózást. Ilyen esetekben hosszabb távon jobban járhatunk a nagyobb térfogatú változatokkal.

Mennyi hely áll rendelkezésre?

A kiválasztásnál gondolni kell arra is, hogy a megvásárolt villanybojlernek valahogy el is kell majd férnie a számára kijelölt helyen. Ezért mindenképp érdemes gondosan megmérni a szabad szélességet és hosszúságot, hogy ezek alapján tudjuk majd kiválasztani a számunkra szükséges készüléket.

Gondoljuk át azt is, hogy szükségünk van-e olyan kiegészítő funkciókra, mint például az energiatakarékos működés, a digitális kijelző, a magas minőségű külső szigetelés vagy a manuális szabályozó gomb.

Melyik gyártó termékét válasszuk?

Ami még rendszerint kérdéseket szokott felvetni villanybojler vásárlása előtt, az a gyártó kiléte. Ha külföldről származó készülék mellett döntünk, akkor igyekezzünk alaposan utánajárni a minőségnek, mert az egészen jó bojlerek mellett sajnos léteznek a piacon silány darabok is.

Magyar gyártmányok esetén ennél azért egységesebb a kép és jó eséllyel nem tudunk melléfogni. Ami még szintén a hazai gyártású villanybojlerek mellett szól, az a szervizelés és karbantartás könnyebb kivitelezhetősége.

Amennyiben a felsorolt valamennyi szempontot sikerül alaposan átgondolnunk, akkor már jó eséllyel nem fogunk hibázni, és olyan bojlert vásárolunk, ami hosszú éveken át ki fog szolgálni minket.