Eleged van az alkalmazotti létből? Ötleteidet saját vállalkozásodban szeretnéd megvalósítani? Szeretnél a saját lábadra állni? Olvass tovább, ha úgy érzed, hogy itt az ideje a változtatásnak, és már csak a gyakorlati lépések hiányoznak. Megmutatjuk, hogy vállalkozás indítás során mikre érdemes figyelned. (X)

A kezdő vállalkozók számára a legideálisabb vállalkozási forma az egyéni vállalkozás. Azonban minden vállalkozási ötlet más és más, szóval a döntés előtt mindenképpen érdemes könyvelővel átbeszélni a lehetőségeket. 

Díj- és illetékmentes az egyéni vállalkozás indítása

Az egyéni vállalkozás nyújtotta szabadság mellé korlátlan felelősség társul. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás tartozásaiért teljes vagyonoddal felelsz. Azonban a gazdasági társaságokkal ellenben hatalmas előnye az egyéni vállalkozásnak, hogy az indítása és a megszüntetése egyszerű és gyors. Ráadásul az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes. 

Bizonyos tevékenységi körök esetében hatósági erkölcsi bizonyítványt kell igényelni, de ez is ingyenes évente négy alkalommal. Ráadásul már a vállalkozói igazolvány kiváltása sem kötelező, így annak a költsége is megspórolható. Egyéni vállalkozás személyesen vagy online, az Ügyfélkapun keresztül indítható. 

Profi számlázó programmal rengeteg idő megspórolható

Az egyéni vállalkozás indításához az adóhatóság oldaláról letölthető Általános Nyomtatványkitöltő programra (ÁNYK) és a Webes Ügysegédre lesz szükséged. A bejelentő nyomtatvány kitöltésekor meg kell adnod a személyes adataidat, a vállalkozásod székhelyét, a tevékenységi köröket és azt is, hogy milyen adózási formát választottál. 

Miután az eljáró hatóság elfogadta a kérelmed, kapsz adószámot és nyilvántartási számot. Ezt követően döntened kell arról, hogy kézi számlatömböt használsz, vagy számlázó programmal állítod ki a számláidat. A döntéskor vedd figyelembe, hogy egy profi számlázó programmal rengeteg időt megspórolhatsz, hiszen segítségével automatizálható a számlázás és az adatszolgáltatás. Ha éppen az online számlázó program kiválasztásánál jársz, mindenképpen nézz szét a Billingo oldalán.

Kötelező kamarai tagság és iparűzési adó

A vállalkozás nyilvántartásba vételétől számított öt napon belül kötelező regisztrálni a székhely szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál. A regisztrációhoz minden információ megtalálható a kamara honlapján. A tagság díja évente ötezer forint. Akkor is a teljes összeget kell fizetned, ha év közben indítod a vállalkozásod.

Emellett az iparűzési adó alá is be kell jelentkezni. Ez a székhely és telephely szerinti önkormányzatnál intézhető. Amennyiben az egyszerűsített adózás mellett döntöttél, az iparűzési adó éves összege mindössze 50 ezer forint.