Természetesen ódákat, hosszú költeményeket tudnánk zengeni a magyar bor csodálatos varázsáról, viszont a jelen körülmények között egy blogbejegyzés terjedelmei közé szorítkozunk. Tesszük ezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a minőségi magyar borok fogyasztásához. (X)

A cikkben lesz szó a magyarországi borok esszenciájáról, a híres borvidékeinkről, no és persze a borfogyasztás sokak által előnyben részesített alkalmairól is.

Mi, magyarok elképesztően szerencsések vagyunk a fenséges boraink miatt

Sokszor talán meg is feledkezünk róla, mennyire szerencsések vagyunk hazánk adottságai miatt. Elég csak megemlíteni a magyar föld mérhetetlen gazdagságát, ami tökéletes táptalajt szolgáltat a kifogástalan minőségű szőlő termesztéséhez.

Aztán persze ott van a hazai klíma tökéletessége. Habár időről időre a szeszélyes éghajlati viszonyok okoznak kellemetlenségeket, ettől függetlenül a klímánk ideális a fenséges borok megalkotásához.

Végül ott vannak azok a magyar borászok, akik a bor készítése során alkalmazott eljárás folyamatos csiszolásával és finomra hangolásával, no és persze a kiemelkedő szakmai tudásukkal juttatnak minket, borkedvelőket csodálatos élményekhez.

A magyar bor tucatnyi mesés vidékről is származhat

A minőségi magyar borok egyik fontos jellemzője a változatosság. Fehér, vörös és rosé változatok tekintetében egyaránt fel tudunk mutatni igazi remekműveket. Méghozzá azt is mondhatjuk, hogy szinte az ország minden szegletéből.

Ott van ugyanis a mesés villányi borvidék, a világszerte ismert tokaji vonal a varázslatos környezetben elterülő egri borvidék mellett, hogy a Balaton közelsége miatt még inkább festőinek számító badacsonyi vagy a főváros közelsége miatt is olyannyira kedvelt etyeki borvidéket már ne is firtassuk.

A minőségi magyar bor tehát nagy szerencsénkre nagy mennyiségben, megannyi változatban kínálja magát a számunkra. Úgyhogy többféle alkalom apropóján is dönthetünk a bor fogyasztása mellett.

A minőségi bor fogyasztása étkezés, társaság és közös program mellett is maradandó élmény

Elsőrendű magyar bort jól esik fogyasztani egy-egy pompás étel mellé, ünnepi alkalmakra koccintva, vagy akár a párunk társaságában is egy fárasztó őszi napot követően. Egy üveg magyar bort mindig jóleső érzés felnyitni egy izgalmas könyv vagy a kedvenc esti filmünk mellett is.

A magyar bor jólesik a nyári tikkasztó forróságban, a hűvös őszi délutánokon, télen a kandalló mellől, illetve tavasszal a természet lassú ébredését szemlélve is. Becsüljük meg a magyar bor értékét, és fejezzük ki tiszteletünket a magyar borászok áldozatos munkájáért.

Legközelebb tehát, amikor épp bort készülünk választani az esti vacsora mellé, döntsünk magyar bor mellett. No és persze fogyasszuk jó egészséggel!