Busára bizony partról is eredményesen horgászhatunk, ehhez viszont erősen javasolt lesz a lehető leghatékonyabb módszert alkalmazni. Pontosan ezt fogjuk megmutatni ebben a bejegyzésben. (X)

Szóba fog kerülni maga az alkalmazott felszerelés, a bekevert etetőanyag, a horgon felkínált csalival együtt. Emellett persze annak a részleteibe is betekintést engedünk, hogy pontosan hogyan is horgászhatunk partról busára kiemelkedő eredményekkel.

Mi a főbb különbség a busa parti és csónakból történő horgászatánál?

A csónakos horgászat bizonyos értelemben véve azért könnyebb terep, mert közelebb tudunk menni a busák tartózkodási helyéhez. Ilyenkor felhígított etetőanyagot juttatunk a vízbe, ami aztán a vízoszlop egészében felhőt képezve csalogatja a nagytestű halakat.

A partról viszont másik metódus vezethet eredményre. Itt ugyanis a cél etetőkosár segítségével bejuttatni a kaját a vízbe, aminek aztán a mederfenék közelében kell bontania. Nagy gombócokat dobunk, ehhez pedig technikára és megfelelő felszerelésre is szükség lehet.

A busa eredményes parti horgászatának a fontosabb gyakorlati tippjei

A busa hatékony parti horgászatának a titka az ütemes pecában rejlik. Magyarul ugyanarra a helyre dobálunk folyamatosan, nagyjából öt perces ütemekkel. A távolság változó lehet, de átlagban a parttól számított huszonöt vagy harminc méteres táv bizonyult a nyerőnek.

A módszer lényege borzasztó egyszerű. Mivel folyamatosan érkeznek be a keményre gyúrt etetőanyag gombócok ugyanarra a helyre, a busákat egyre inkább terülj-terülj asztalkám várja. Ezért sem szabad egyébként abbahagyni az etetést nap közben.

A kulcs tehát az ütemes horgászatban rejlik. Ahogy folyamatos jelleggel juttatjuk be a minőségi kaját ugyanarra a helyre, egyre több testesebb busának kelthetjük fel a figyelmét. Így teremthető meg annak az esélye, hogy a horogra tudjuk csalni őket.

Milyen felszerelésre, etetőanyagra és csalira lehet szükség a busa parti horgászatához?

A meghorgászni kívánt távolság nem több harminc méternél, ugyanakkor viszonylag nagyobb kosárnyi etetőanyagot akarunk módszeresen ugyanarra a helyre dobni. Ehhez masszív és megbízható feeder horgászbotra lesz szükség, viszont akár a 3,3 méteres hosszúság is elegendőnek bizonyulhat.

A busa parti horgászata kapcsán az egyik meghatározó tényező az etetőanyag minősége és állaga. Nem lőhetünk mellé akkor, ha tudatosan sárga színű, a fenékre érve megfelelően bontó anyagot használunk.

A gombócokat ugyanakkor érdemes egy kicsit keményebbre gyúrni azért, hogy a vízoszlop alsó rétegeiben következzen be a kívánt bontás. Csaléteknek pedig egész bátran használhatunk apró levegő pelletszemeket vagy akár kisebb hungarocellgolyót is.