Gyermekkollégiumban történt szexuális gyermekbántalmazás miatt indult büntetőper egy pappal és a rektorral szemben Vatikánváros területén. Rendkívülinek számít, hogy a papokat érintő büntetőügyet nem a hittani kongregáció, hanem a vatikáni bíróság tárgyalja.

A gyermekkollégium egykori lakói, általános iskolás, illetve gimnazista korú diákok, akik a vád szerint éveken át szexuális visszaéléseket szenvedtek el nevelőjüktől. Az ügyben több kiskorú tett terhelő vallomást.

A vádlott: Gabriele Martinelli atya, aki – a vád szerint –  már diákként, majd szeminaristaként is követett el szexuális visszaéléseket fiatalabb társaival szemben. –  Forrás: italianinsider.it

Az elsőrendű vádlott, a 30 esztendős Gabriele Martinelli atya, aki korábban szintén a vallási közösség és kollégium szeminaristája volt. Martinelli atyát 2017-ben szentelték pappá az olaszországi Comóban. A tanúvallomások alapján azonban már arra is lehet következtetni, hogy a vádlott még kezdetben diákként, majd szeminaristaként is követett el szexuális visszaélést kiskorú társaival szemben. Enrico Radice atyát, az intézmény korábbi rektorát, mint bűnpártolót az ügyek elhallgatásával és eltussolásával vádolják.

A vádak a 2007 és 2012 között a X. Szent Piusz ifjúsági szemináriumban zajlott, kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről szólnak – a sértett fiúk életkora 12 és 18 év közé esett. A szeminárium hallgatói gyakran minnistránsként szolgáltak a Szent Péter-bazilikában, olykor a pápai szentmisék alkalmával is.

Kamil Jarzembowski egykori szemináriumi hallgató, aki először jelentette be egykori szobatársa szexuális visszaélését az egyházi hatóságoknak. – Forrá: Gregorio Borgia / Associated Press

A bíróságon előadottak szerint Martinelli atya fenyegetésekkel és erőszakkal kényszerítette  áldozatait – a vádak alapján – rendszeresen és visszatérően „engedelmeskedni a testi kapcsolatoknak, a szodómiának és a maszturbációnak”.

Vatikánváros ügyészsége tavaly indított vizsgálatot az áldozatok beszámolói alapján megjelent sajtóhírek alapján. Az olasz hatóságok közölték: ez bizonyítottan az első alkalom, hogy gyermekekkel szemben Vatikán területén történt szexuális visszélést követtek el.

Az eljárással kapcsolatban kiemelendő: rendkívülinek számít, hogy vallási vezetőket érintő ügyet nem a hittani kongregáció, hanem a vatikáni bíróság tárgyalja. A büntetőper zárt tárgyaláson zajlik a pápai államban.