Egy ügyvéd és két rendőr került előzetes letartóztatásba a horvátországi Eszéken, mert hamis útleveleket és személyi igazolványokat állítottak ki külföldieknek. A Sigillum (Pecsét) nevű hadműveletben öt személy előzetes letartóztatását rendelte el az Eszéki Megyei Bíróság.

A gyanú szerint a most felszámolt bűnszervezet tagjai többségében Szerbiából származó személyek részére hamisított dokumentációval szereztek horvát személyi és úti okmányokat – 2019 januárja óta mintegy 240 000 eurót (80 millió forintot) kerestek a hamis okmányokkal. Bizonyítottan 16 okmány kiállítását intézték.

A rendőrök feladata az volt, hogy a horvát rendőrség (MUP) informatikai rendszeréből adatokat gyűjtsenek azokról a horvát állampolgárokról, akiknek nem volt kiállítva útlevelük vagy személyi igazolványuk. 

A 60 éves eszéki ügyvéd segítséget nyújtott a sürgősségi eljárások során a kérelmek elkészítésében és benyújtásában, valamint az elkészült dokumentumokat átadta a megrendelőknek.

A bűnügyi és az intervenciós rendőrség 50 tagja vett részt a Sigillum akció megvalósításában. Tizenhárom házkutatást hajtottak végre, luxus autókat, hamisított dokumentumot, főleg születési anyakönyvi kivonatokat foglaltak le.