Hongkong kész megfontolni az igazságügyi reformokat sürgető felhívásokat, ám a reformok alapja nem lehet az, hogy valakinek nem tetszenek a bíróság határozatai – jelentette ki Geoffrey Ma, a hongkongi legfelsőbb bíróság elnöke leköszönő beszédében kedden a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent cikk szerint.

Geoffrey Ma főbíró beszédében a különleges közigazgatási státuszú város Peking-barát blokkjának az utóbbi időben egyre sűrűbben hangoztatott, reformokat sürgető felszólításaira utalt.

A leköszönő főbíró egy vasárnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: “Ha bármilyen reformra szükség van, tájékoztassanak minket a részletekről, és fontolóra vesszük”. Hozzátette: “Az azonban nem helyénvaló, hogy valaki egy neki nem tetsző eredmény miatt reformot követeljen”. Ma elfogadhatatlannak nevezte, hogy a reformok célja annak biztosítása legyen, hogy a kívánt eredményt biztosítsák.

Ma kijelentette: Hongkong jogállamiságához, valamint a hongkongiak szabadságjogainak biztosításához független igazságszolgáltatásra van szükség. Úgy értékelte hogy a város igazságszolgáltatása az elnöksége alatt stabilan és következetesen fenntartotta a jogállamiságot, jóllehet – ismerte el, – sokan úgy vélekednek, hogy Hongkong “sokat változott az utóbbi időben”.

Csang Hsziao-ming, a kínai Államtanács hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának vezetőhelyettese tavaly novemberben emelt szót az igazságügyi reformok szükségessége mellett. Csang érvelésében Henry Littont, a hongkongi fellebbviteli bíróság korábbi bíráját idézte, aki szerint a város bíróságai “a hongkongi körülményekre nem alkalmazható, külföldről átvett normákat és értékeket alkalmaznak”.

A 64 éves Ma 2010-ben vette át a Legfelsőbb Bíróság elnöki címét Andrew Litől, aki a város első főbírája volt azóta, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért a kínai anyaországhoz. Ma helyére Andrew Cheung, a Fellebbviteli Bíróság bírája lép.