A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán kihirdetett ítéletében megerősítette Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnök, valamint Charles Blé Gloudé volt kormányfő 2019 januárjában elrendelet felmentését a 2010-ben és 2011-ben a választások után elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól.

Az ICC fellebbviteli bírái az ítéletük indoklásában megállapították, az ügyészség nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani a felhozott gyilkosság, nemi erőszak, üldözés és más embertelen cselekedetek vádjait.

A testület határozatában elutasította az ügyészeknek a 2019-ben elrendelt felmentés ellen benyújtott fellebbezését, és ezzel befejezettnek nyilvánította az eljárást mindkét vádlottal szemben.

2010 decembere és 2011 márciusa között több mint 3000 ember halt meg az elefántcsontparti összecsapásokban, amelyek annak hatására törtek ki, hogy Laurent Gbagbo volt elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét Alassane Ouattara jelenlegi államfővel szemben. A két tábor véres harcait követően Laurent Gbagbót 2011 áprilisában őrizetbe vették, és kiadták a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), ahol emberiesség elleni bűncselekmények vádjával elkezdődött ellene a per.

Laurent Gbagbót és Charles Blé Goudét első fokon 2019. január 15-én mentették fel az emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól. Három héttel később a Nemzetközi Büntetőbíróság feltételesen szabadlábra helyezte a két korábbi politikust azzal a feltétellel, ha az ICC valamelyik tagállama befogadja őket a területén, és készek tiszteletben tartani a fellebbviteli kamara feltételeit.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.