Vádat emelt a Lengyel Országos Ügyészség Jakub Kawałek, a bydgoszczi járásbíróság bírája ügyében. Kawałek a vád szerint megerőszakolt egy bírónőt, aki korábban a barátnője volt. A férfi tettéért akár 12 évnyi szabadságvesztésre is számíthat.

Az ügyészség szerint a 42 éves Jakub Kawałek még 2019 júniusában követte el alkoholos befolyásoltság alatt a nemi erőszakot. A férfi kora reggel érkezett a bírónő lakásához, ahova a nő önszántából engedte be, mert nem tartott attól, hogy megtámadja. Az incidens során a bíró megverte, megpróbálta megfojtani, majd megerőszakolta, amelynek következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A nőnek végül sikerült kiszabadulnia és segítséget hívnia.

Kawałek a bűncselekmény elkövetését megelőzően Bydgoszcz köztiszteletben álló polgára volt, nem csupán jogászi szakmai, hanem művészi tevékenysége miatt is. Festményeit több helyi galériában is kiállították, a lengyel város társasági életének ismert alakja volt. A bíró a később bántalmazott bírónővel folytatott viszony idején házas volt, a bíróságon mindenki tudott viharos és szenvedélyes kapcsolatukról. A későbbi sértett végül úgy döntött, hogy szakít a férfival, aki ez követően kereste fel lakásán.

Jakub Kawałek 40 millió forintnak megfelelő lengyel zloty óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, útelvelét bevonták. Mentelmi jogát felfüggesztettek, de a bíróság nem járult hozzá az előzetes letartóztatásához. A férfi nem tett vallomást.

Jakub Kawałeknek a rajz már gyermekkora óta szenvedélye, tusrajzokat készít, gyakran vászonra. Munkáiban leginkább a rögeszmékkel, a magányossággal és az őrültséggel való küzdelem témáját dolgozza fel. Alkotásai gyakran többrétegű, látszólag kaotikus kompozíciók, melyekből groteszk, démoni alakzatok rajzolódnak ki.