Egyre jobban terjednek a vegyileg összeállított kábítószerek az Európai Unióban, az illegális kereskedelmükkel foglalkozó bűnszövetkezetek mintegy 30 milliárd euró profitra tesznek szert évente – hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az unió büntető- és igazságügyi együttműködési ügynöksége, az Eurojust.

A hágai székhelyű szervezet elemzésében rámutatott, hogy az elmúlt öt évben az ügynökség által vizsgált drogkereskedelmi ügyek száma megduplázódott. Az esetek egyharmadában metanfetamin, illetve más pszichoaktív szerek hatóanyagainak kémiai módosításával létrehozott új drogok után nyomoztak a bűnüldöző hatóságok.

Az Eurojust arra is rávilágított, hogy a drogkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek gyakran használnak jogi kiskapukat a szintetikus kábítószerek kémiai összetételével kapcsolatban. Ezen pszichoaktív szerek összetevői sokszor nem szerepelnek az uniós tiltólistán, tehát legális úton hozzáférhetőek.

“Az ilyen szerekhez használt vegyi anyagok összetételének gyors megváltoztatásával vagy új szintetikus anyagok létrehozásával a gyártók kihasználják a jogi hiányosságokat, és így igyekeznek elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást” – olvasható a jelentésben.

A szervezet felhívta továbbá a figyelmet, hogy bűnözők a koronavírus-járvány idején fokozták a darknet és a titkosított kommunikáció használatát, hogy jobban értékesíthessék szintetikus kábítószereiket.

Az Eurojust további összehangolást szorgalmazott az EU tagállamai között az ilyenfajta szintetikus anyagok előállítására és felhasználására vonatkozó törvényekről. Emellett jobb koordinációt javasolt a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos büntetőeljárások terén, valamint a pénzbírságok emelését, a bűnözői vagyon elkobzását, illetve az EU-n kívüli országokkal folytatott együttműködés javítását indítványozta.