A birminghami Andy Pope több mint 2000 bűnözőt ismert fel eddig az angol város közterületein. Ez teszi őt a West Midlands rendőrség egyik leghatékonyabb fegyverévé. A férfi a térfigyelő kamerák felvételeiből, fotókból és a rendőrségi körözések alapján azonosítja az utcán az arcokat. 2012 és 2017 között 1000 embert ismert fel. Ekkor jött rá felettese, hogy nem mindennapi képességgel rendelkezik.

“A főnököm egyszer azt mondta nekem: még soha nem találkozott senkivel, aki látásból ennyi embert felismert volna. Azt mondta: Nem mindennapi képességnek vagyok a birtokában. Ekkor tudatosult bennem, hogy tudok valami, amit mások nem” – nyilatkozta a német Der Spiegel-nek Pope, aki a vírus helyzet miatti kötelező maszkviselés bevezetése óta is már több mint 100 személyt ismert fel – az arcot takaró maszk ellenére. 

“A személyek azonosításához a szemöldökük segít a legtöbbet, mert az mindenkinek egyedi. Egyébként az arcot egészében nézem, kivéve, ha valakinek van valamilyen feltűnő ismertető jegye, mint egy heg vagy egy anyajegy” – tette hozzá a birminghami rendőr.

Az angol férfi már túl van a kétezer sikeres felismerésen, most arra törekszik, hogy 2022-re elérje a 2500-at.

Pope elsősorban a közlekedési csomópontokban és a vasútállomásokon járőröz, idejének nagy részét vonatokon és buszokon tölti. Rekordja egy nap alatt 17 körözött felismerése volt. Előfordult, hogy ebéd közben egy étteremből kitekintve a piros lámpánál várakozó bűnözőt azonosított.

A rendőr a szuperfelismerők brit szövetsége húsz tagjának egyike – a tagok mindegyike messze átlagon felüli arcmemóriával rendelkezik. A szövetség kiemelt célja, hogy tagjainak képességét törvényszéki eszközként ismerjék el az Egyesült Királyságban.