A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön emberiesség elleni bűntettek és háborús bűncselekmények miatt 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

A Joseph Kony ugandai hadúr vezette milícia alparancsnokát a büntetőbíróság februárban az ellene felhozott hetven vádpontból hatvanegyben – köztük gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás elkövetésében – bűnösnek találta. A 45 éves hadúrra előzetes számítások alapján életfogytiglani börtönbüntetés várt volna, azonban a testület szerint enyhítő körülménynek számított az, hogy Ongwent gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta a LRA.

Bertram Schmitt, a bírói kar elnöke, az ítélet kihirdetéskor hangsúlyozta, hogy figyelembe kellett venni Ongwen múltját a döntés meghozatalakor, de hozzátette, hogy a volt hadúr szándékosan követte el brutális bűntetteit. Ongwen ügyvédei ugyanakkor bejelentették, hogy az elítélt fellebbezni fog a határozat ellen.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át félelemben tartotta az LRA, amelynek tagjai – Ongwen vezetésével – gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítvaőket. A mozgalmat irányító Joseph Kony ellen is vádat emelt a hágai bíróság, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni.