Végre beköszöntött a nyár, ráadásul a turizmus is lassan felélénkül, ami kutyának és gazdinak egyaránt remek lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit elutazzon kikapcsolódni. A legtöbb lelkiismeretes állattartó ugyanis négylábú kedvencét sem akarja kihagyni a mókából, ám ha te is úgy döntesz, hogy kutyusod is veled utazik, akkor be kell tartanod néhány egyszerű, de annál fontosabb szabályt. (X)

Csak akkor vidd magaddal a kutyát, ha már nem ismeretlen számára az autózás!

Ha csak nagy ritkán, vagy még soha nem utazott kocsiban, akkor ne mindjárt egy többszáz kilométeres útra akard először magaddal vinni, ugyanis több, mint valószínű, hogy cseppet sem fog neki tetszeni az élmény. 

Azok a kutyák, akik megszokták már az autózást, általában szívesen utaznak, de ha a te kedvencedre ez nem jellemző, akkor először is próbáld hozzászoktatni a járműhöz. Ez akár hetekbe is telhet, így ha az utazást nem tudod későbbre halasztani, akkor lehet, hogy célszerűbb az állatot otthon hagyni, de ez esetben gondoskodj róla, hogy ne maradjon teljesen egyedül!

Ügyelj a kutya biztonságára!

Ahogy te bekötöd a biztonsági övet induláskor, úgy arról is gondoskodnod kell, hogy a kutya is megfelelően legyen elhelyezve a kocsiban. Vagy használj speciális, kutyáknak szánt biztonsági övet, vagy helyezd el kedvencedet egy megfelelő méretű szállítóboxban. Ezeket a Trixie termékek közt is megtalálod a Kutyakajas.hu Webáruházban. 

Bár a filmekben és a képeken jól néz ki, amikor egy kutya menet közben kidugja a fejét az ablakon, de a valóságban ez közel sem veszélytelen! Egyrészt a folyamatos menetszél miatt begyulladhat a szeme és a füle, másrészt ha esetleg megijed valamitől, akkor megpróbálhat kimenekülni az ablakon keresztül – ugye mondanunk sem kell, hogy egy mozgó jármű esetében ennek milyen következményei lehetnek?

Időnként álljatok meg pihenni!

A hosszú autóút a kutyáknak is fárasztó, az ő tagjaik is el tudnak gémberedni, ha sokáig ülnek vagy fekszenek egy helyben, ráadásul előbb-utóbb unatkozni is fognak. Ezért maximum 2 óránként iktassatok be egy kis átmozgatós pihenőt. 

Ilyenkor jöhet egy rövidke séta (szigorúan pórázzal), valamint engedd, hogy a kutya elvégezze a dolgát, majd kapjon egy kis friss vizet és pár falat kutyatápot. Sok ennivalót ne adj neki, nehogy rosszul legyen, ha újra mozgásban lesz alatta az autó. 

A gyakori megállások miatt természetesen a menetidő is hosszabb lesz, ezért érdemes korábbra tervezni az indulást. 

Soha ne hagyd a kutyát az álló autóban!

Sajnos minden nyáron rengeteg kutya pusztul el amiatt, mert a felelőtlen gazdáik a tűző napon álló autóban hagyják őket. Ha nem megy a klíma, a jármű belseje pár perc alatt is tűzforróvá válik, és mivel a kutyák nem tudnak izzadni, ez könnyen végzetes lehet számukra.

Ezért ha megállsz, soha ne hagyd a kutyát a kocsiban, még pár percre sem! Ha semmiképp se viheted magaddal, akkor legalább a motort hagyd járni, hogy a légkondicionáló ne engedje felmelegedni az autót.