Az erdős területek folyamatos csökkenése állandóan terítéken lévő téma. A zöld szervezetek nem győzik hangsúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait és a fák újratelepítésének szükségességét. (X)

Ilyen környezeti feltételek mellett egy gyártó cég is hasznossá teheti magát azzal, ha nem új papírárut hoz létre, hanem a meglévő töménytelen mennyiségű papíranyagot újrahasznosítja.

A papírgyártás története röviden

A papirusz Egyiptomból származik, több mint 5000 évvel ezelőttről, és papiruszsásból készítették. A középkori kódexek alapjául szolgáló pergameneket a kis-ázsiai Pergamon városában állították elő, mégis a kínaiaktól eredeztetjük a papírgyártást. Feltehetően ők is ismerték már időszámításunk előtt a papírt, és bambusz-, illetve eperfából készítették azt. A gyártási folyamatokat titokban tartották, de az arabokkal harcoló kínaiak, miután hadifogságba kerültek, végül kikotyogták a részleteket.

Az első papírgyárat Szamarkandban alapították, majd sorra terjedtek el a papírkészítő műhelyek Szíria, Palesztina, Perzsia országaiban, végül Európában is. A fával történő papírgyártás a 19. században terjedt el, amikor már a gőzgépek segítségével fel tudták dolgozni a fa rostjait is, és jóval olcsóbbá tudták tenni a gyártási folyamatot.

A szelektív hulladékgyűjtés fontossága

Egy tonna papír előállításához 1,7 tonna (kb. 17 db) fára van szükség. A szeméttelepeken felhalmozott hulladék mennyiség közel 40%-át a papíráru teszi ki. Napjainkban már nem kérdés, hogy mennyire fontos a műanyag, a fém, és a papír újrahasznosítása is a folyamatos erdőtelepítés mellett.

A különböző hulladékok újrahasznosításához nélkülözhetetlen a szelektív gyűjtésük, amely már az otthonunkban kezdődik el. Ha beszerzünk egy szelektív hulladékgyűjtő tárolót, akkor nemcsak saját magunkat, hanem családunk más tagjait is hozzá tudjuk szoktatni a környezettudatosabb viselkedéshez, sőt akár még a barátaink, vendégeink is példát fognak venni rólunk.

Újrahasznosított papírtermékek

Igaz, hogy a papír bomlik le leghamarabb, de nem kérdés, hogy a fák kitermelésének milyen következményei vannak. Így az a gyártó teszi a legjobban, amelyik az újrahasznosítás mellett dönt. A 2000-es évek elejére Európában a papírhulladék több mint 50%-át újrahasznosították már, és ez az érték szerencsére azóta is egyre növekszik.

Az eljárás során a papírhoz vizet és egyéb anyagokat adnak és a nyomdafestéket eltávolítják. Ezután már szinte bármilyen papíráru készülhet ebből az újrahasznosított papírból, pl. toalettpapír, kéztörlő, különféle csomagolóanyagok és akár irodai termékek is.

A fakitermelés ellenőrzésére 1993-ban létrejött a “Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa” (FSC) szervezet, mely próbálja elérni, hogy a fával dolgozó gyártók rendelkezzenek ilyen tanúsítvánnyal és felelős, fenntartható módon működjenek.

Az Alpha-Dent-Higiénia Kft.-nél is újrahasznosított, illetve ellenőrzött gazdálkodásból származó papírtermékeket tudsz vásárolni! Óvd te is a környezetet!