Nyolcvanhét éves korában elhunyt Erőss Pál volt legfelsőbb bírósági bíró, az egykori Jogi Esetek című műsor szakértője. A Jogi Esetek a nyolcvanas évek népszerű tévéműsora volt, melyet tizenkét éven keresztül sugárzott a Magyar Televízió.

Erőss Pál nyolc évig volt a Debreceni Református Kollégium diákja. 1956-ban fejezte be jogi tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen „summa cum laude” minősítéssel.

Pályáját bírósági fogalmazóként kezdte. 1960-tól kerületi bírósági bíró, majd fővárosi bírósági tanácselnök, 1979-től legfelsőbb bírósági bíró. Ebben a minőségében vezette 1981-től az Igazságügyi Minisztérium Polgári Osztályát. Munkája mellett 1978-tól a Magyar Televízió Jogi esetek című műsorában 12 éven át állandó jogi szakértőként működött, ami óriási sikert és népszerűséget hozott számára.

Az ország talán legszeretettebb jogásza, a sokak által Jogerőss Pálnak becézett volt legfelsőbb bírósági bíró. – Forrás: MTV archívum

Mint ügyvéd a rendszerváltás után néhány „spontán privatizált” nagyvállalat visszaszerzésével próbálkozott. A 2006-os őszi rendőri brutalitás áldozatainak a megsegítése érdekében kollégáival és ismert személyiségekkel közösen létrehozta a Ne Féljetek Alapítványt, amely több millió forintot osztott ki azoknak, akik maradandó sérülést szenvedtek.

Munkájának elismeréseképpen SZOT-díjat, Munka Érdemrendet kapott, kétszer részesült az MTV nívódíjában, továbbá megkapta az Igazságügy kiváló dolgozója és a Magyar Találmányi Hivatal kiváló dolgozója kitüntetést. 2010. október 23-án Erőss Pálnak a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta a jogszabályoknak a széles közvélemény számára szuggesztív, kiváló retorikai képességekkel és bölcsességgel történő megismertetése és közérthetővé tétele, valamint ügyvédi, bírói és közéleti tevékenysége, életútja elismeréseként.

A Magyar Televízió Jogi esetek című műsorában állandó szakértőként 1978-tól 12 éven át ízesen, szemléletesen magyarázta el a jogszabályokat. – Forrás: Hámor Szabolcs / MTI

Egy vele készített 2017-es interjúban arról is beszélt, hogy a legjobban akkor érezte magát, amikor bíró volt. “Reggel, borotválkozás közben még egyszer végiggondoltam az aznapi ügyeimet, és hittem abban, hogy biztosan jól fogok dönteni. Meg abban is hittem, hogy ha valakit elítélek, az később rá fog jönni, hogy valamit nagyon rosszul csinált, tanul a büntetésből és ettől ő később jobb ember lesz. Ma már egyikben sem vagyok olyan biztos.” – mondta az egykori bíró.

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán búcsúzott Erőss Páltól. A miniszter azt írta: “Szomorú szívvel búcsúzom a családunk, az Igazságügyi Minisztérium, valamint a teljes magyar jogásztársadalom nevében dr. Erőss Páltól. Az ország talán legszeretettebb jogásza, a sokak által Jogerőss Pálnak becézett volt legfelsőbb bírósági bíró, az Igazságügyi Minisztérium volt munkatársa, a Jogi Esetek című műsor legendás jogi szakértője, ügyvéd és egyben gyermekeink dédnagyapja a mai napon, életének 87. évében megtért teremtőjéhez”.

2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. – Fotó: Kovács Attila / MTI

Erőss Pál 1956-ban feleségül vette Mádl TeréztMádl Ferenc volt köztársasági elnök testvérét, akitől két lánya született – Eszter és Mónika. Erőss Mónika jelenleg az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, fia Magyar Péter jogász, Varga Judit igaságügyi miniszter férje.