A korrupciós ügyekben illetékes albániai bíróság első fokon két év szabadságvesztésre ítélte Adriatik Llalla volt főügyészt, mert nem tudott elszámolni vagyonának egyes elemeivel, és hamisan tüntette fel annak nagyságát éves vagyonnyilatkozatában.

Daniela Shirka bírónő elmondta: Adriatik Llalla főügyész nem tudott elszámolni egy csaknem 22 ezer négyzetméteres földterületettel, illetve egy lakással. Nem tudta igazolni továbbá, hogy miből fedezte családja kiadásait az Egyesült Államokban és Németországban.

Az egykori főügyész ügyvédje a döntés kihirdetését követően közölte: fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Llalla 2017 decemberében mondott le a főügyészi hivatalról. Egy évvel később az ügyészség lefoglalta tiranai lakását és a tulajdonában álló több mint két hektár földet, amelyek összértéke meghaladta a 98 millió leket (körülbelül 278 millió forintot).

Llallát 2018-ban korrupciós vádakra hivatkozva kitiltották az Egyesült Államokból. A törvényszék egyúttal öt évre eltiltotta őt közhivatal viselésétől.

A korrupció a posztkommunista Albánia Achilles-sarka, amely kihat az ország demokratikus, gazdasági és társadalmi fejlődésére. Az utóbbi években több bírót és ügyészt is elbocsátottak hivatalukból korrupció és illegális gazdagodás miatt.

A balkáni ország parlamentje 2016-ban az Európai Unió elvárásaihoz igazodva – igazságügyi reformcsomagot fogadott el a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint az  igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése érdekében. Ennek értelmében a már alkalmazásban lévő bíróknak és ügyészeknek is bizonyítaniuk kellett, hogy tisztességes úton szerezték vagyonukat, és megfelelnek a korrupcióellenes, valamint a szakmai követelményeknek. Az elszámoltatáson százak buktak el – őket elbocsátották tisztségükből.