Annak, akinek munkája során lángálló vagy antisztatikus védőruházatot kell viselnie, nem kell bemutatni, hogy milyen fontos a megfelelő ruházat kiválasztása. Ilyen munkakörnyezetben nem egyetlen ruhadarabról, hanem egy egész szettről beszélünk a tökéletes védelem és biztonság érdekében. Ennek része a megfelelő felsőruházat is, mint az ing, póló és pulóver. (X)

A lángálló és antisztatikus védőruházatról

Azt, hogy munkánk során kötelező-e védőruházatot hordanunk, a vonatkozó jogszabályi előírások szabályozzák. Vannak olyan munkahelyek, amelyeknél a tetőtől talpig való védettség nem is kérdés. Ilyenek azok a fokozottan veszélyes munkahelyek, amelyeknél nagy hő vagy nyílt láng mellett kell dolgoznunk.

A lángálló ruhadarabok az FR jelzésről felismerhetők, ami a flame retardant vagy fire resistant, vagyis az égésálló, tűzálló angol kifejezés rövidítése. Ezek olyan anyagból készülnek, melyek nem olvadnak a bőrre, megakadályozzák a statikus elektromosság felgyűlését, ezzel csökkentve az égési sérüléseket. Szigetelést biztosítanak a hőhatások ellen, ellenállóbbak a szakadásokkal szemben.

Különbségek a lángálló, illetve a lángálló és antisztatikus ruházat között

Ezeket a védőfelszereléseket jó, ha két fő csoportra osztjuk. A lángálló munkaruha viselése olyan körülmények között javasolt, ahol a dolgozó nincs kitéve robbanásveszélynek, csak sugárzó vagy kontakt hőnek vagy fröccsenő fémnek. Ezek jellemzően a hegesztési, kovácsolási és melegüzemi munkák. Ezek a darabok legtöbbször olyan pamutból készülnek, ami bizonyos kikészítési folyamat során lángállóvá válik.

Antisztatikus ruházat válik szükségessé, ahol már a robbanásveszély is felmerül. Ilyenek a vegyi üzemek és az olaj-, illetve gázipar. Az ehhez szükséges védőruházat már szénszálat is tartalmaz. Az antisztatikus követelmény ilyen esetekben kötelezően kiterjed az egész ruházatra, még az alsó ruházatra, a zoknira és az alsónadrágra is.

A megfelelő darabok kiválasztása

A fokozottan veszélyes munkahelyeken soha nem csak egy ruhadarabról beszélünk, így egy lángálló vagy antisztatikus tulajdonsággal bíró darab semmiképp sem elegendő. Így a kiválasztás során nagy körültekintésre van szükség. Fontos szem előtt tartanunk, hogy munkavégzésünk során pontosan milyen védőruházatra van szükségünk. Lehetőségünk van olyan darabot választani, ami megvéd a hőtől, az elektromos ívtől vagy akár mindkettőtől. 

Vásároljunk szakértőktől, megbízható kereskedőtől, és törekedjünk a Magyarországon és az Európai Unióban használt előírásoknak egyaránt megfelelő ruházat kiválasztására. Ilyen az Épkézláb Munkaruha webáruház is, szakértő tanácsokkal, minőségi termékekkel a kínálatában. 

A biztonsági előírások mellett fontos a személyes kényelem is, hiszen ezeket a ruhadarabokat egész nap hordjuk. A védelem mellett tehát fontos a kényelem, a komfortérzet is.