Korunk népbetegsége a stressz, amely a felgyorsult élet, a megnövekedett teendők és az ezer felől érkező ingerek következménye. (X)

Kinek ne lenne ismerős a helyzet, hogy miközben az egyik feladatot végzed, már a másikon jár az eszed? Miközben a pároddal beszélgetsz, fejedben már a hétvégi kerti parti teendőinek a listáját állítod össze? Utazol a metrón, és közben tíz applikáció fut a telefonodon, hogy befizesd a számláidat, megrendeld a könyveket, válaszolj a gyermeked osztályfőnökének, és mellette leszervezed az évenkénti esedékes csajos bulit.

Ezernyi teendő, melyek elvégzése során természetes folyamat, hogy elfáradunk, akár már délelőtt tízkor is. 

Amikor túl sok a stressz, túl nagy a pörgés, akkor épp itt az ideje szünetet tartani. 

A videopszichologus.hu szakemberei azt is megmutatják, hogy hogyan.

Pár perc csend

Ha már úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok, és totálisan elvesztetted a produktivitásod, nem tudsz összpontosítani, akkor ideje kiszállni a rohanó világból pár perc erejéig.

Keress magadnak egy csendes zugot, ahol nyugalomban el tudsz vonulni, kényelmesen el tudsz helyezkedni, akár fekve, akár ülve.

Ezután ürítsd ki az elméd. Próbálj nem gondolni semmire. Az elején nagyon nehezen fog menni, de aztán hamar belejön az ember. Ez is a gyakorláson múlik.

Csupán a lélegzetedre figyelj, amit orron keresztül lassan veszel, megtöltve először a hasad, majd a tüdőd. Semmi más nem létezik körülötted, csak te vagy és a légzésed.

Ha segít, képzeld el, hogy egy erdőkkel szegélyezett tó partján heversz, vagy egy virágokkal teli réten, ahol csak a tücskök ciripelnek.

Lehet, hogy pár perc után már nem fogod tudni tartani ezt a relaxált állapotot, így csak addig csináld, amíg komfortos, és jobban érzed magad tőle!

Mély levegő vagy bármi más!

Természetesen nem csak ez a rövid elvonulás segíthet a stressz csökkentésében, de ez a pár percnyi, eszközt nem követelő technika mindig kéznél van. Ha fáradt vagy, néhány perc, és úgy érzed magad, mintha épp most keltél volna. 

Ha más stresszoldó technikákat is alkalmazol, akkor biztosan ellenállóbb lesz a szervezeted.

Hallgass zenét, táncolj, kézműveskedj, színezz, olvass, sportolj! Csinálj bármit, ami jólesik, és ami feltölt energiával. Hidd el, nagyobb szüksége van rá a szervezetednek, mint gondolnád!

De mi történik akkor, ha ez már nem elegendő? Akkor segítenek a videopszichologus.hu szakemberei!

Ha már ez sem segít…

Vannak azonban szélsőséges esetek, amikor testünk és lelkünk már nem képes megbirkózni a stresszel. Fontos tudni, hogy ez nem gyengeség. Nehéz világot élünk, a pandémia kirobbanása óta még nehezebbet. 

Ilyen esetekben feltétlenül szakszerű segítségért kell folyamodni, hogy az életminőségünkben további romlás ne álljon be, hogy társas kapcsolatainkon ne essen csorba!

Merj segítséget kérni, és tedd újra a lehető legstresszmentesebbé az életed!