A fogak elvesztése mára, az életkor előrehaladtával népbetegségnek számít. A szervezetünk időskorban nem tudja kellő mértékben beépíteni a kalciumot és a szükséges ásványi anyagokat a fogakba és a csontjainkba. (X)

A csontok sorvadnak, meggyengülnek, emiatt gyérülnek a fogaink. Baleset következtében épen is elveszíthetjük őket, sőt egyéb egészségügyi probléma is vezethet teljes fogatlansághoz. 

Fontos lenne tudatosítani, hogy az esztétikai problémákon kívül a fogatlanság betegséget is okozhat. Nem szabad félvállról venni! A fogbeültetés, az implantátumos fogpótlás nem új eljárás, azonban sokan vagy egyszerűen félnek tőle, vagy nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel. Tájékoztatásul pár, ezzel kapcsolatos tévhitet fogok most eloszlatni.

Mi a különbség az implantátum és a protézis között?

A fogprotézis egy kezdetlegesebb megoldás: éjszaka vagy amikor a viselője gondolja, kiveheti a szájából. Ebből adódik az első nagy különbség: ellentétben az implantátumokkal, a protézis elmozdulhat akkor is, amikor a szánkban van. Nehezebb vele rágni, s ha nem tudjuk vele kellően feldolgozni az ételt, az később gyomorproblémákat fog okozni!

Ellenben az implantátumok fix, beültetett fogként működnek. Úgy ehetünk velük, akár a saját fogainkkal. Az implantátum alkalmazásával nem csak egy-egy fog pótlására van lehetőség, hanem egy egész fogsor pótolható. Olyan fogpótlásunk lehet így, amit nem kell éjszakánként kivenni a szánkból, illetve erre lehetőségünk sincsen.

Mi az az All-on-4 technika?

Az All-on-4 egy, a teljes fogatlanságra kifejlesztett módszer: állcsontonként ‒ tehát felső és alsó állcsontba is ‒ négy-négy darab implantátum kerül beültetésre; melyekre 12-12 fogból álló fix hidat helyeznek fel. Az esetek majd százalékában a frissen beültetett implantátumokra azonnal rögzíthető egy fix ideiglenes híd. Így az addigi protézisét hazafelé menet el is dobhatja! Implantáció után pedig három-négy hónappal készülhet a végleges fogpótlás.

Milyen előnyei vannak még az implantátumnak?

Az implantátum megakadályozza az állcsontok további leépülését, és a végeredmény egészséges és esztétikus: ismét gondtalanul élhetünk és mosolyoghatunk. Az eljárás gyógyulási idővel együtt körülbelül három-négy hónapot vesz igénybe, ám örök életre szól. 

A Halász Klinikán elvégzett All-on-4 kezelések sikeressége kilencvenkilenc százalék, és tíz év teljes körű klinikai garanciát biztosítanak a végeredményre! Ezenkívül az Halász Klinikán alkalmazott Nobel Biocare implantátumokra élethosszig tartó cseregaranciát vállal a gyártó.

És egy érdekesség! A NobelGuide technika illetve felszerelés segítségével, az íny felvágása nélkül nélkül is alkalmazható az eljárás, így akár harminc perc alatt elkészül az implantátum. Sőt, bizonyos esetekben ezzel a módszerrel a csontpótlás is elkerülhető. NobelGuide-dal CT alapján megtervezi az orvos (CAD) az implantátumok helyét a páciens “virtuális csontjában”; e tervek alapján a Nobel Biocare amerikai üzemében legyártott egyéni ún. fúrósablon vezeti be a fúrót és az implantátumot a CAD tervnek megfelelően a csontba.