Jogász vagy joghallgató vagy? Szeretnél jogi tudásodat használva tenni másokért? Szeretsz közösségben dolgozni? Jelentkezz az Utcajogász Egyesülethez önkéntesnek!

Mi az Utcajogász célja?

Az utcajogászok egy olyan igazságos és befogadó társadalomért dolgoznak, ahol érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, biztosított mindenki számára a társadalmi-politikai részvétel, és amelyben mindenkinek hozzáférése van a méltó lakhatáshoz.

Kik az utcajogászok?

Az Utcajogász különböző helyeken, jogterületen dolgozó jogászok és szegénységben érintett aktivisták demokratikusan működő csoportja, akik szabadidejükben önkéntesen dolgoznak együtt a szegénységben élő emberek jogaiért.

Forrás: Utcajogász Egyesület

“Ha jogászként nem is mindig tudunk segíteni, emberként igen” – mondja Ujfalusi Bettina, az Utcajogász Egyesület lelkes és lelkiismeretes aktivistája. De mi visz rá egy joghallgatót, hogy szabadidejében leüljön egy kempingszékre a „Blahán” és nehéz sorsú emberek jogi problémáit próbálja megoldani? Milyen szakmai, emberi dilemmákkal szembesül hétről hétre? Erről beszélgettünk – ITT elolvasható.

Mit csinálnak az utcajogászok?

A Rákóczi téri jogsegélyszolgálaton keresztül ingyenes jogi segítséget nyújtanak rászorulóknak, valamint A Város Mindenkié csoport jogi támogatását végzik. Emellett a jogászok a lakhatási, szociális jogok és a szabálysértési jog területén jogi kutatómunkát végeznek, jogszabályokat véleményeznek, valamint szabályozási javaslatokat fogalmaznak meg.

Az utcajogászok a munkájukat önkéntesként végzik.

Milyen feladatok várnak rád utcajogászként?

  • hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek számára jogi segítségnyújtás kb. hathetente egyszer, pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Rákóczi téren, valamint az itt beérkező egyéni ügyek vitele (elsősorban tájékoztatás, segítség beadvány-írásnál),
  • személyes részvétel az Utcajogász találkozóin (havonta 3 alkalommal, szerda esténként),
  • a csoport levelezőlistájának követése.

Mik a jelentkezés feltételei?

  • Jogász végzettség (joghallgató esetén a következő tárgyak sikeres elvégzése: közigazgatási hatósági eljárás, polgári perrendtartás 1-2., polgári jog, kötelmi jog, alkotmányjog 1-3.)
  • Elkötelezettség az Utcajogász céljai és értékei mellett.

Mi jellemzi az ideális utcajogászt?

  • jogi munkához szükséges precizitás és felelősségérzet
  • csapatban való hatékony működés
  • demokratikus attitűd
  • szociális érzékenység
  • kritikus szemlélet
  • nyitottság, vitakészség, előítéletektől mentesség.

Az egyesület célcsoportjába tartozó ügyek általában komplex megközelítését igényelnek, amely egyszerre feltételezi a tételes jog ismeretét és annak kritikai megközelítését. Az esetkezelés során a jogásznak gyakran a közjog és a magánjog kapcsolódási vagy ütközési pontjait kell azonosítani és figyelemmel kell lennie a jogi segítségnyújtás kereteire, határaira, etikus módjára, valamint képesnek kell lennie a (nem jogi) érdekérvényesítési pontok felismerésére, lakhatási érdekvédelmi szervekkel való együttműködésre.

Forrás: Utcajogász Egyesület

Hogyan jelentkezhetek?

  1. Jelentkezni önéletrajz és egy rövid motivációs levél megküldésével 2021. október 3-ig az utcajogasz@gmail.com címen lehet.
  2. Minden jelentkezővel sor kerül egy személyes beszélgetésre 2021. október 4. és 13. között egyénileg egyeztetett időpontban és helyen. A beszélgetésen egy jogász és nem jogász aktivista vesz részt.
  3. A személyes beszélgetések alapján meghívott jelentkezők számára egész napos képzést tartanak 2021. október 16-án, amely során a lakhatási szegénységgel kapcsolatos legfontosabb jogi és szociális kérdéseket, problémákat, etikai dilemmákat mutatják be. A képzésen történő részvétel elengedhetetlen az önkéntes munka megkezdéséhez.
  4. 2021. október 21-én a képzést elvégző jelentkezőket felkérik a szervezethez való csatlakozásra.
  5. 2021. október 24-ig várják a csatlakozásra felkért jelentkezők válaszát.
  6. 2021. október 27-én megtartott találkozónkon üdvözölik az új utcajogászokat és előkészítik az önkéntes munka megkezdését.

Ha a jelentkezést illetően kérdésed merülne fel, bizonytalan vagy, kérdéseddel keresd bátran az Utcajogász Egyesületet!

Az Utcajogász egyesület munkájáról bővebben ITT.