A nyelvtanulás mai világunkban elengedhetetlen. Hasznos lehet iskolai tanulmányainkhoz, munkahelyi feladatainkoz, külföldi utazásainkhoz vagy egyszerűen csak a szórakozáshoz. (X)

Sokan azért nem mernek belevágni, mert úgy gondolják, hogy a nyelvtanulás unalmas. Valóban vannak olyan részei, amelyek kicsit szárazak, de szórakoztatóvá is tehetjük, például idegen nyelvű könyvek tanulásával, amelyek egyszerre bővítik a szókincsünket és szórakoztatnak. 

De vajon milyen előnyei vannak az idegen nyelvű könyvek olvasásának, és mit olvassunk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet! 

Miben segíthet a könyvolvasás?

Akár anyanyelveden, akár idegen nyelven olvasol, olvasás során az agyad folyamatosan arra kényszerül, hogy értelmezze az olvasottakat. Az idegen nyelvű könyvekkel tehát javíthatod a szövegértési készségeidet, ugyanakkor meglévő szókincsedet is gyakorolhatod, illetve új szavakat, kifejezéseket sajátíthatsz el. 

Hasznos azért is, mert míg a hagyományos tanuláshoz nehezebb nekilátni, addig az olvasás szórakoztat, tehát nem fogjuk tanulásként felfogni. Így akár észrevétlenül is többet fogunk gyakorolni. 

Plusz ne feledkezzünk meg arról sem, ha nyelvvizsgát szeretnél tenni, akkor ott is fontos a jó szövegértés, így ezzel tulajdonképpen a nyelvvizsgára is készülsz. 

Milyen könyveket válassz?

Összességében bármi jöhet, ami kicsit is érdekel. Lehet ez blog, magazin vagy akár valamilyen idegen nyelvű szépirodalmi könyv az Oxford Corner Könyvesboltból

Ha épp csak most vágtál bele a nyelvtanulásba, akkor ne egyből egy több száz oldalas regényt válassz! Mivel rengeteg lesz az ismeretlen szó, kifejezés, ezért hamar motiválatlanná válhatsz. Elsőként próbálkozz rövidebb cikkekkel, blogbejegyzésekkel vagy akár gyerekkönyvekkel! Ha ezek már nem jelentenek kihívást, akkor elkezdhetsz rátérni a hosszabb könyvekre is. 

Ezekre figyelj olvasás közben

Ha szeretnéd, hogy az idegen nyelvű könyvek olvasása valóban segítse, és ne hátráltassa a tanulásodat, akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat: 

  • Mindig próbáld meg megérteni, hogy miről is szól a szöveg! Nem feltétlen szükséges, hogy minden egyes szót vagy kifejezést érts. Írásban akár össze is foglalhatod egy pár mondatban, hogy miről szól az adott könyv vagy fejezet. 
  • Fontos, hogy az adott nyelvet ne csak megértsd, hanem szóban és írásban is képes legyél kommunikálni. Az olvasás az írást is javíthatja, hiszen észrevétlenül tanulod meg, hogyan kell leírni egyes szavakat, kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket. 
  • A könyvek olvasása segítségével nem csak magát a nyelvet sajátíthatod el, de megismerheted az adott ország kultúráját, hagyományait, történelmét. Ha például külföldre szeretnél költözni, akkor ez később a hasznodra is válhat!