Vádat emelt a Lidl bolthálózat ellen a francia ügyészség, mert egy karbantartó-technikus alkalmazottja felakasztotta magát a cég dél-franciaországi rousset-i raktárában. Az áldozat családja kártérítést követelt, mert úgy vélik,  a cég nem védte meg alkalmazottját az öngyilkosságot megelőző munkahelyi zaklatástól.

A Lidl karbantartó-technikus alkalmazottját, Yannick Sansonettit rendszeres attrocitások érték munkahelyén, feltehetően ez vezethetett odaáig, hogy a 33 éves férfi 2015-ben önkezével vetett véget életének.

Sansonetti családja az áruházlánc ellen az öngyilkosságot követően kártérítési pert indított. A francia bíróság 2018 júliusában hozott ítéletében kimondta: rendszeres munkahelyi erkölcsi nyomásgyakorlás, verbális zaklatás, túlterheltség vezetett Sansonetti halálához. Az ítélet – ennek megfelelően – kötelezte a Lidlt, hogy fizessen meg 35 ezer eurót a férfi özvegyének, további  30 ezer eurót a fiának és 25 ezer eurót az elhunyt édesanyjának.

A kártérítési ügyet ítéletével lezáró Fellebbviteli Bíróság megállapította: az érintett Lidl áruház alkalmazottainak “munkarendje és beosztása ésszerűtlen és a dolgozók számára kiszámíthatatlan, a munkavégzéshez szükséges munkaeszközök számtalan esetben nem állnak rendelkezésükre, munkaképességüket feletteseik folyamatosan és szisztematikusan megkérdőjelezik.”

“A döntést tudomásul vettük. Nincs hozzáfűznivalónk.” – nyilatkozta a kártérítési ügyet lezáró ítélettel kapcsolatban a Lidl szóvivője a francia Capital újságnak.

Az ügy legújabb fejleményeként a Lidl-t most jogi személyként gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a francia ügyészség.