Október negyedike az állatok világnapja, ennek apropóján rendhagyó videóval emlékezik meg a büntetés-végrehajtás a szervezetnél szolgálatot teljesítő négylábúakról, valamint bemutatkozik Legó, a magyar börtönök legkisebb szolgálati kutyája.

A büntetés-végrehajtásnál elsősorban németjuhászokból, malinois és hollandjuhászokból, vagy ezek keverékeiből válnak szolgálati kutyák, de a spániel és vizsla mellett Legó révén már Jack Russell terrier is segíti fenntartani a magyar börtönök rendjét és biztonságát.

Legó 2019 őszén „szerelt fel”, 2020-ban, a kötelező képzést követő sikeres vizsga után vált hivatalosan is kábítószer-kereső kutyává. Öthónapos kora óta erre készült, amúgy kivételesen jó természetű, nagyon kedves és nyugodt. Mérete miatt pedig sokkal hatékonyabb a zárkák szűk tereinek átvizsgálására. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet négylábúja jelenleg az országban a legkisebb szolgálati kutya.

A börtön egy speciális terep, amely sajátos igényeket támaszt a szolgálati kutyák és vezetőik iránt egyaránt. Az ebeknek meg kell tanulniuk kizárni a zavaró körülményeket és szűk helyeken is alkalmasnak kell lenniük a munkára. Ahhoz pedig, hogy jól teljesítsenek, jó kiképzés is kell, kutyának és embernek egyaránt.

A büntetés-végrehajtási intézetekben többféle feladatra is bevethetik a kutyákat. Van, amelyiket nyomkövetésre, kábítószer és egyéb anyagok keresésére, objektumőrzésre használják. Magyarországon jelenleg több mint 110 kutya teljesít szolgálatot a rácsok mögött, mindannyian a bv-sek nélkülözhetetlen társai a mindennapokban.

Kutyakiképzés a börtönökben – a büntetés-végrehajtás kisfilmje: