Amikor erőszakos partnerek további bántalmazásra használják ki a gyerekelhelyezési pereket, akkor a perek a nemen alapuló erőszak egyik formájának tekintendők – vélik az Európai Parlament képviselői. Az uniós jelentés tanulságai.
A szerdán 510 szavazattal, 31 ellenszavazat és 141 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben a képviselők sürgős tagállami intézkedést kérnek azoknak a partnerkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek a védelmére, akiket gyermekelhelyezési eljárás során ér bántalmazás. A jelentés kiemeli, hogy

a járvány ideje alatt megugrott a partnerkapcsolati erőszak mértéke, ugyanakkor nehezebb volt az igazságszolgáltatáshoz fordulni.

A jelentés megismétli a Parlament korábbi kérését, hogy a nemen alapuló erőszak legyen az Európai Unió működéséről szóló szerződés 83. cikke alatt felsorolt bűncselekményi tétel.

Gyermekelhelyezési perek és a gyermek mindenek felett álló érdeke

A képviselők leszögezik, hogy a nemen alapuló erőszakot riasztóan nagy arányban követi nő- és gyermekgyilkosság. Erre utalva kiemelik:

A felügyeletre, a kapcsolattartásra és a láthatási jogokra vonatkozó döntések alkalmával a nők és gyermekek védelmének és a gyermek mindenek felett álló érdekének kell döntőnek lennie.

Ennek a szempontnak minden más kritériummal szemben elsőbbséget kell élveznie, hangsúlyozzák.

A gyermekelhelyezési ügyek során lehetőséget kell teremteni a gyermek meghallgatására, és amennyiben feltételezhető a partnerkapcsolati erőszak, a gyermeket gyerekbarát környezetben, képzett szakembernek kell meghallgatnia. A családon belüli erőszak tanújává váló gyermeket nemen alapuló erőszak áldozatának kellene tekinteni, és ezáltal jobb jogi védelmet és pszichológiai támogatást kellene számára biztosítani, vélik a képviselők.

Jogi védelem, pénzügyi támogatás és biztonságos elhelyezés

A jelentés kiemeli, hogy a bántalmazó kapcsolatokból való kilépéshez elengedhetetlen, hogy a bántalmazott fél megfelelő jövedelemmel és gazdasági függetlenséggel rendelkezzen. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat, hogy segítsenek az áldozatoknak a pénzügyi függetlenség elérésében azzal, hogy konkrét lakhatást biztosítanak, és hozzáférést nyújtanak olyan alapvető közszolgáltatásokhoz, mint többek között az egészségügyi ellátás, a közlekedés, és a hozzáértő pszichológiai támogatás. Emellett a megfelelő jogvédelemhez, a tényleges meghallgatáshoz, a távoltartási végzéshez, a menedékhelyekhez és a tanácsadáshoz, illetve az áldozatokat segítő alapokhoz való hozzáférést is garantálni kellene.

„A kapcsolati erőszak súlyos és gyakran rejtve maradó társadalmi probléma, amely rendszeres fizikai és lelki traumát okoz. Komoly következményekkel jár az áldozatokra nézve, és egész családok érzelmi, gazdasági és társadalmi jólétét befolyásolja alapvetően. A lehető leghatározottabban elítéljük a családon belüli és a nők elleni erőszak minden formáját, és kérjük a hatóságokat, hogy különösen a különválási eljárás vagy az elhelyezési ügyek során gondoskodjanak arról, hogy az igazságszolgáltatás ügyel a nők és a gyerekek igényeire.” – mondta Luisa Regimenti (EPP, Olaszország) társ-jelentéstevő.

A vita magyar felszólalója

Schaller- Baross Ernő (független) – az hozzászólás ITT megtekinthető.

Kapcsplódó cikkek:

Lélek, szív és elköteleződés – Bírósági tanúgondozás és áldozatvédelem

Áldozatvédelem a büntetőeljárásban – Törvényes eszközök és emberi gesztusok – Beszélgetés a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökével

Az áldozatok védelmében – Kapcsolati erőszak és a távoltartás jogintézménye

2025-re az áldozatsegítő központok országos hálózatot alkothatnak Magyarországon – A segítségnyújtás érdekében stabil jogszabályi környezet jött létre