A kollagén egy olyan állati eredetű fehérje, ami a szervezetünket fiatalon tartja. Mivel egyre kevésbé esszük az állatok azon részét, amik jelentős mennyiségben tartalmaznak kollagént, ezért általában étrend-kiegészítő formájában tudjuk pótolni. (X)

Azt nem árt tudnod a kollagénről, mielőtt elkezdenéd szedni, hogy a testünk képes előállítani ezt a fehérjét. Viszont csak nagyjából 25 éves korunkig, utána évről évre nagyjából 1%-kal csökken ez a mennyiség, majd végleg leáll.

Mennyit szükséges pótolni?

A hidrolizált kollagént leggyakrabban hal és marha alapanyagból nyerik. 

A pótolandó mennyiség attól függ, hogy mit szeretnénk elérni. Ha csak a bőröd ruganyosságát, üdeségét szeretnéd megőrizni, akkor már napi 2 g kollagén bevitele elegendő mennyiség lehet számodra. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy ezzel az adaggal 12 hét után láthatóan halványulnak a ráncok, javul a bőr hidratáltsága.

De mivel a kollagén több mindenre fejti ki hatását egyidejűleg, azért valószínűleg azt is megtapasztalod, hogy a hajad és a körmöd erősebbé, rugalmasabbá válik.

A HerbaStar kínálatában az egyik legmagasabb minőségű hidrolizált kollagén kapható, amit akár házhoz is szállítanak.

Izomépítés kollagénnel

Az izomépítésre és/vagy zsírcsökkentésre is ajánlott a kollagén szedése, ilyenkor nagyobb dózisban alkalmazva. Nagyjából az 5-15 g mennyiség lesz megfelelő, hogy szintén egy 12 hetes intervallum után látványos legyen a hatása.

A megfelelő adag kiszámítása több tényezőtől is függ:

  • Életkor
  • Egészségi állapot
  • Testalkat
  • Elérendő cél

Ha te egy 32 éves átlagos testalkatú, normál egészségi állapotú nő vagy, neked kevesebb mennyiség is elég. Viszont, ha egy 32 éves, sportos testalkatú férfi vagy, nyugodtan állíthatod a napi adagodat 10-15 g körülire.

Támogasd meg C-vitaminnal

Sok étrend-kiegészítő tartalmaz a kollagén mellett hialuronsavat és C-vitamint, ezzel is támogatva a kollagén jótékony hatását.

Ha olyat vásárolsz, amiben ezek nincsenek jelen, akkor érdemes legalább a C-vitamin megfelelő beviteléről is gondoskodnod. A C-vitamin nélkülözhetetlen elem ahhoz, hogy a szervezeted elő tudja állítani a kollagént (amíg van egyáltalán termelődés), a kellő folyadékbevitel pedig biztosítja az optimális hidratáltságot.

Túladagolás

Mivel a szerveztünk 30%-ában előfordul, így ha nagyobb mennyiséget is fogyasztasz a szükségesnél, tested akkor is tudja hasznosítani. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy a napi maximum mennyiséget (15 g) tartsd be, hiszen ekkora dózis már bőven elég akkor is, ha izomnövelés vagy valamilyen ízületi sérülés helyreállítása a célod.

Általában 12 hetes kúrával szokták a kollagénnel való ismerkedést kezdeni, majd egy-két hét kihagyás után megismétlik a kúrát.

Vannak, akik kihagyás nélkül fogyasztják, ha nálad is beválik, akkor nyugodtan használd az év minden napján.