Ezt a számot csak az érti, aki valaha a közelében járt. A -12 dioptria azt jelenti, hogy zuhanyzás után csak a kezeddel van esélyed kitapogatni hol hagytad a szemüveged, ugyanis szemüveg nélkül szinte semmit nem látsz. Sokan hozzászoknak a vastag szemüveglencsékhez és az extrém magas dioptriájú kontaktlencséhez, pedig ők is láthatnának élesen segédeszközök nélkül. (X)

Mit lát, aki ennyire rosszul lát?

A homályos látásban az a legrosszabb, hogy veszélyes. Vannak olyan szituációk, amikhez gyors reflex szükséges, de ha csak a foltokat követjük, akkor hogyan fogunk reagálni? Ez a magas dioptriaszám az esti órákban azt jelenti, hogy a fényforrás helyett egy nagy, elmaszatolt, világos kört látunk, aminek nem mindig tudjuk felismerni a forrását. De mi történik akkor, ha éppen a volán mögött ülünk, és valaki kisétál elénk?

Természetesen nem csak az extrém helyzetek lehetnek rosszak, ráadásul vezetéshez mindenki szemüveget vesz fel. Menjünk el inkább egy strandra, tóra vagy uszodába és mártózzunk egyet. Sokan szemüvegben lubickolnak, azonban ez nem a legjobb megoldás, hiszen könnyen vízbe esik vagy a felcsapódó vízcseppektől nem látunk. Ha pedig termálvízben vagyunk, akkor a víz kémhatása sem szokott jó hatással lenni a szemüvegekre, főleg, ha olyat hordunk, amin fém részek is vannak. 

Innentől kezdve nem fogjuk látni a mellettünk álló ember arcát. Ha a barátainkat keressük, akkor rá kell kérdeznünk az emberre, hogy ki ő. Ha pedig a különböző sportokra gondolunk, akkor a szemüveg újból egyenlő a problémával. Futás közben leesik, lecsúszik, a hidegben bepárásodik, ha pedig nem vigyázunk eléggé, akkor ketté is törik. Miért várunk a lézeres szemműtéttel?

-12 dioptriából éleslátás gyorsan és fájdalommentesen

A legtöbb szemüveges nincsen tisztában azzal, hogy mekkora dioptria korrigálható lézerrel, és amikor átlépnek az 5-ös vagy 6-os számon, akkor utána sem néznek. Megkérdeztük a legtapasztaltabb hazai szemészeti lézerklinikát, hogy mi a lézeres szemműtét dioptriahatára? A távollátoknál +5,5 dioptriáig, a rövidlátóknak pedig -12 dioptriáig megoldást jelent a lézeres szemműtét, ráadásul a cylindert is korrigálni tudják.

Az éles látás iránti vágy olyan apróságoknál is előjön, mint amikor tévénézés közben rátesszük a fejünket a párnára, ami azonnal deformálja a szemüveget. Ha pedig az egészségünkre is gondolunk, akkor egyre erősebb lehet az elhatározás. Az éles látás nemcsak álom, hanem lehetséges, amihez egy fájdalommentes, pár perces műtéten át vezet az út. A műtét szót muszájból alkalmazzuk, valójában a szemműtét másnapján már mehetünk is dolgozni, vezethetünk autót, olvashatunk, nézhetünk TV-t, talán a legnagyobb kellemetlenség a szemcsepp használata lesz.

Mit tudnak a hazai klinikák?

Ma a lézeres látásjavítás rutinműtétnek számít, egyre többen élnek vele, és Magyarország sincs lemaradva. A világon nagyjából 30 millió ember esett át ezen a műtéten, úgyhogy nem érdemes sokáig várni vele. Ha azonban úgy döntünk, hogy végre messzire dobjuk a szemüvegünket, nagyon fontos a jó választás. Nem mindegy, hogy egy klinika mennyi ideje foglalkozik a műtétekkel, ahogy az sem, hogy pontosan milyen fajta látásjavítást végeznek. A vélemények azt mutatják, hogy az érdeklődők többsége a legtapasztaltabb klinikához fordul, körülbelül 10 emberből 7 a Sasszemlinikát választja.

Ki alkalmas a lézeres szemműtétre?

Itt jön a rossz hír: sajnos nem mindenki alkalmas látásjavító lézerkezelésre. Az egyik fontos szempont az életkor. 18 év alatt nem javasolják a műtétet, mivel fiatal korban a szemtengely mérete és a dioptriája még változhat. 65 éves kor felett a lézeres műtét helyett szemlencse cserét szoktak végezni, ami szintén egy rutin eljárás. Ha 18 és 65 év között vagyunk, akkor sokkal nagyobb esélyünk van a műtétre, azonban mindig a szakember fog dönteni. A tényleges műtét előtt egy fájdalommentes, átfogó alkalmassági vizsgálatot végeznek, ahol azonnal kiderül, hogy alkalmasak vagyunk-e. A lézeres szemműtét kizáró okai  között lehetnek szembetegségek (szürkehályog, zöldhályog) , inzulinos cukorbetegség, autoimmun betegség, vagy kötőszövetet érintő autoimmun betegségek .

Jó, jó, de mennyibe kerül?

Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg. A Sasszemklinika helyettünk is kiszámolta:

Tegyük fel, hogy évente vagy kétévente szemüveget cserélünk, mivel karcos lett, változott a divat, vagy egyszerűen meguntuk. A szemüvegek árát a szemüvegesek nagyon is jól ismerik, még az olcsóbb márkák is megterhelik a pénztárcánkat. Ha pedig néha szeretnénk szemüveg nélkül lenni, akkor lencsére, tárolófolyadékra és lencsetároló tokra is szükségünk lesz, tehát körülbelül 70.000 forintot fogunk elkölteni.

A lézeres szemműtét után az éves költségek 0-ra csökkennek, úgyhogy tapasztalat alapján a harmadik vagy negyedik év után már meg is térülhet a lézeres szemműtét ára. Ha pedig azt nézzük, hogy az életünk sokkal kényelmesebb lett, akkor még jobban szeretjük majd az új, éleslátó szemeinket.

Nulla fájdalom, gyors gyógyulás

A lézeres szemműtét után mindenki teljes életet fog élni. A modernebb FEMTO típusú (lebenyes) eljárások után akár már másnap dolgozhatunk, mozoghatunk, három nap múlva sportolhatunk. A műtét után csak arra kell figyelnünk, hogy jó minőségű napszemüveget viseljünk.