Bár az érdekelt gazdálkodók többsége úgy gondolta, hogy sikerült kezelnie a Brexit által okozott adminisztratív és operációs kihívásokat, az érintetteknek 2022. január 1-től újabb változásokra kell felkészülnie. A BDO Magyarország jogi szakértői összegyűjtötték a legfontosabb intézkedéseket, valamint javaslatokat, amelyek segíthetnek az érintetteknek a felmerülő kihívások megoldásában.

A Brexittel kapcsolatosan 2022-ben is több alkalommal változnak a vonatkozó eljárási szabályok:

2022. január 1-jén az Egyesült Királyság bevezeti a teljes körű vámáru-nyilatkozatokat és -ellenőrzéseket, július 1-től pedig szükség lesz a biztonsági és védelmi nyilatkozatokra is, melyek további adminisztrációs kihívásokat jelentenek az exportáló és importáló vállalatoknak. Az állat- és növény-egészségügyi ellenőrzéssel érintett termékekre vonatkozó előzetes bejelentési követelmények, amelyeket 2021. október 1-jén terveztek bevezetni, 2022. január 1-től lépnek életbe.

2022. július 1-től kötelezővé válik az árutanúsítvány minden olyan állati termékre, amelyekre ez korábban nem történt meg, valamint növények (és növényi termékek), húsok (és húskészítmények), és az összes többi nagy kockázatú, nem állati eredetű élelmiszer esetében is, ennek megfelelően a várakozások szerint jelentősen megnövekednek a fenti termékekkel kapcsolatos fizikai ellenőrzések is.

Szeptember 1-től minden tejtermékre, november 1-től pedig minden fennmaradó, szabályozott állati eredetű termék esetében bevezetik a kötelező tanúsítványt és a fizikai ellenőrzéseket, beleértve az vegyes kiszerelésű termékeket és a haltermékeket is. A kiemelt kockázatú növények és növényi termékek ellenőrzése 2022. július 1-től a rendeltetési helyről a kijelölt határátkelőhelyekre és ellenőrzési pontokra kerül át.

 „A gazdálkodóknak fontos mielőbb tájékozódni, hogy az általuk forgalmazott termékek esetében melyik konkrét előírások és milyen mértékben változnak az új évben, illetve azok milyen hatással lehetnek tervezett üzletmenetükre. Fontos mérlegelni, hogy szükséges-e kereskedelmi szerződéseik feltételein módosítani, különösen a korábban megállapodott paritásokra tekintettel. Egyúttal célszerű áttekinteni, hogy hogyan tudják legalább részben standardizálni folyamataikat annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhet minél kisebbre szoríthassák.” – fejtette ki Vásárhelyi Árpád, a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda szakértője.

„Érdemes a Brexit tekintetében tapasztalatot szerzett ügyvédekkel a fennálló kereskedelmi szerződéseket felülvizsgáltatni annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a 2022-től hatályos jogi szabályozási környezetnek is” – teszi hozzá Jókay István, a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda irodavezető partnere”.