A Hajdú-Bihar Megyei Közösségi Foglalkoztató ügyfelei és szakemberei a Debreceni Javítóintézettel közösen jóvátételi programot szerveztek a karácsonyi ünnepkörhöz kötődően. Az 5,734 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú „Fogvatartottak reintegrációja” kiemelt projekt keretében a szabadultak kézzel készített egyedi ajándékot adtak az intézet fiataljai számára. Továbbá bűnmegelőzési videóval hívták fel a figyelmet a jogkövető magatartás és a pozitív életcélok megvalósításának fontosságára.

A „Fogvatartottak reintegrációja” projekt keretében három megyeszékhelyen (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok) közösségi foglalkoztatók kerültek kialakításra, melyek fő feladata a szabadultak és hozzátartozók támogatása. Ez a szolgáltatás a lakosság számára is elérhető, akár álláskeresésben, akár szociális területen vagy hivatali ügyek intézésében van szükség segítségre.

A Projekt részeként jóvátételi programok is megvalósulnak. Az ilyen események lehetőséget adnak arra, hogy

a szabadultak felelősséget vállaljnak a bűncselekménnyel okozott károkért, kifejezzék megbánásukat, továbbá alkalmasak a társadalom szereplőinek érzékenyítésére és az előítéleteik csökkentésére is.

2021. november 30-ig 24 bv. intézet 30 objektumában és két közösségi foglalkoztatóban 144 db jóvátételi program valósult meg.

A jóvátételi program keretén belül a Hajdú-Bihar Megyei Közösségi Foglalkoztató ügyfelei kézzel készített képeslapot küldtek az EMMI Debreceni Javítóintézetében ellátott fiatalkorúaknak, akik ezt az egyedi ajándékot továbbíthatják családjuk részére, kifejezve ünnepi jókívánságaikat.

Forrás: BvOP

Emellett

egy fő  szabadult bűnmegelőzési és drogprevenciós célú videóüzenetet készített az említett célcsoport részére, hangsúlyozva a törvénytisztelő magatartást és a személyes tervek, célok megvalósításának lehetőségét és fontosságát.

Az EFOP–1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a büntetés-végrehatási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve valósul meg.

A projektről bővebb információt  ITT érhető el, valamint ITT olvasható.