Boszorkányságért elítélt és kivégzett nők ezrei kaphatnak posztumusz kegyelmet Skóciában a Witches of Scotland csoport kampányának köszönhetően. A becslések szerint a 16-18. században  3837 embert vádoltak meg boszorkánysággal, közülük 2148 nőt és 410 férfit ítéltek halálra és végeztek ki.

A skót parlament 1563-ban szigorú törvényt hozott a boszorkányok ellenében – a “boszorkányságot” ekkor főben járó bűnnek minősítették és halállal rendelték büntetni – az elítélteket megfojtották, majd máglyán elégették, hogy még eltemethető testük se maradjon.

Skóciában az első boszorkányüldözés VI. Jakab skót király (1566-1625) nevéhez fűződik. Jakab meg volt győződve arról, hogy őt és Dániából származó menyasszonyát, Annát boszorkányok akarták elveszejteni az Északi-tengeren, ezért óriási vihart idéztek elő, hogy hajói elsüllyedjenek. Az uralkodó gyanújára alapozva indultak meg 1590-ben a hírhedtté vált North Berwick-i boszorkányperek, melyekben több mint száz embert vontak vád alá, és többeket halálra is ítéltek.

A boszorkánysággal megvádolt embereket bebörtönözték, majd kínzással késztették vallomástételre. Skóciában a kínzás az esetek többségében alvásmegvonást jelentett – addig tartották ébren a vallatott személyt, amíg be nem vallotta, hogy boszorkány. A női vádlottak a perek során nem szólalhattak fel saját védelmük érdekében. 

VI. Jakab a boszorkányság megszállotja lett, magát szakértőnek tartva még könyvet is írt Démonológia (1597) címmel  az “okkult tudományról”, mely “az ördög mesterkedéseit taglalja”. Megszállottsága hozzájárult ahhoz, hogy a skótok pánikszerűen kezdtek félni a sátáni erőnek képzelt boszorkányságtól.

North Berwick-i boszorkányper 1590-ben. – Illusztráció VI. Jakab skót kirány 1597-es Démonológia című könyvéből.

1736-ra a helyzet konszolidálódott Skóciában, a törvényi tényállást „színlelt boszorkányságra” módosították, és a büntetést egy év szabadságvesztésben maximalizálták. 

A Witches of Scotland (Skóciai Boszorkányok) csoport kampányának célja, hogy poszthumusz igazságot szolgáltasson azoknak, akiket boszorkányságra hivatkozva kegyetlenül és igazságtalanul vádoltak meg és végeztek ki 16. és 18. század folyamán Skóciában.

Claire Mitchell és Zoe Venditozzi, a kampány vezetői elmondták:

“Ebben az időszakban Skóciában ötször annyi embert végeztek ki boszorkányságra hivatkozva, mint egész Európában. Ennek ellenére az áldozatoktól – akiknek a túlnyomó többsége nő volt – hivatalosan a mai napig nem kért a skót állam bocsánatot, nem nyertek megbocsátást, és nem őrzi az emléküket nemzeti emlékmű.”

A Witches of Scotland 2020-ban, a Nemzetközi Nőnapon indította el kampányát, melyben posztumusz kegyelmet és nemzeti emlékművet kért a skót parlamenttől a boszokányüldözések áldozatainak. A szervezők a tavalyi évben benyújtották több mint 3400 támogató aláírást tartalmazó petíciójukat a skót kormánynak. Nicola Sturgeon miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője 2021 decemberének végén a kormány támogatásáról biztosította a kampány szervezőit.