Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden a hidegháborús időszak törvényére hivatkozva

megköveteli a beszállítóktól, hogy “a szükséges erőforrásaikat a tápszergyártók felé irányítsák, mielőtt bármely más vásárlót kiszolgálnának, aki esetleg megrendelte volna ugyanazt a terméket”.

Mint írják: “elősegíti a termelés növelését és az ellátási láncok felgyorsítását, ha a cégeket a kulcsfontosságú anyatej-helyettesítő tápszerek előállítására és elosztására kényszerítik.”

A védelmi termelési törvény még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor született és lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, továbbá széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére.

A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.

A jogszabály lehetővé teszi az elnök számára, hogy rendelettel utasítsa a magáncégeket, hogy vészhelyzetben előnyben részesítsék a kritikus termékek előállítását.

Biden és Donald Trump volt elnök is alkalmazta a törvényt a koronavírus-járvány idején.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Biden elindítja az úgynevezett “Fly Formula” műveletet (Operation Fly Formula), amelyben a szövetségi kormány az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) repülőgépeinek segítségével külföldről szállítana az Egyesült Államokba olyan tápszert, amely megfelel a szabványoknak.

Biden felhívta Xavier Becerra egészségügyi és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszterek figyelmét, hogy  a csecsemőtápszer-kínálat bővítésére működjenek együtt a Pentagonnal és gyorsítsák fel a tengerentúlról érkező anyatej-helyettesítő tápszerek behozatalát.

Az Egyesült Államokban ritka az anyatejet helyettesítő termékek hiánya, a mostani helyzet azonban több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal. Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okoztak fennakadást a bolti kínálatban.

A kialakult termékhiányt azonban tovább súlyosbította, hogy februárban a csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni csecsemőtápszer-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba ugyanis megbetegedett, miután fogyasztott a cég “bébitejéből”, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) ekkor betiltotta a termék forgalmazását, majd annak gyártásával kapcsolatban 483 szabálytalanságot tárt fel a minőség-ellenőrzés és az élelmiszer-biztonság területén. A vállalat azonnal megkezdte a szabálytalanságok felszámolását.

Az Abbott Nutrition a hét elején megállapodott az amerikai szövetségi igazságügyi minisztériummal (DOJ) abban, hogy újraindítja az anyatejet helyettesítő tápszerek gyártását a cég michigani telephelyén, hogy csökkentse a csecsemők számára létfontosságú termék hiányát. A megállapodást még egy amerikai szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia.