A kormány május 26-ai bejelentése alapján több, mint 800 milliárd forintos külön adóterhelést kaphatnak egyes szektorok. Ez a valaha volt legnagyobb ágazati adókiigazítás Magyarországon – véli a Niveus Consulting Group.

Az egyes szektorokat eltérő mértékben fogja érinteni a többlet-adóterhelés, leginkábba bankszektort és az energiaágazatot (csaknem 300-300 milliárd forint összegben), felbukkan a korábban parkolópályára helyezett reklámadó, megadóztatásra kerülnének (utasszám alapján) a légitársaságok, amely szintén példátlan a magyar adótörténelemben.

“A csomag nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy az ágazati különadók tervezett 800 milliárd forintos összege közel másfélszerese a teljes éves – 2022-re előirányzott – társasági adóbevételnek és közel négyszerese a teljes illetékbevételnek” – jegyzi meg Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

“Az egyes szektorok extra terhelése megfontolásra késztetheti az iparági szereplőket a beruházásaik elhalasztása kapcsán és amennyiben a tulajdonosi elvárásaiknak meg kívánnak felelni, ezt valamilyen formában kénytelenek lesznek áthárítani a lakosságra, amely további inflációgerjesztő-hatással bírhat” hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az ágazati különadók mellett közel 100 milliárd forintos nagyságrendben további adóemelésekre is számítani kell: emelik például a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját és változik a cégautók adózása.

A szakértő kiemelte, hogy az adóemelésekkel és a beruházási és intézményi kiadások közel 1200 milliárdos megvágásával együtt

az éves kiigazítás mérete nagyobb lehet, mint 2 ezer milliárd forint, amely a GDP 3%-át is meghaladhatja.