A pandémia és az ukrajnai háborús helyzet okozta piaci zavarokra vonatkozó versenyjogi helyzetet tekintették át csütörtökön A versenyjog jelenlegi trendjei című konferencián Pozsonyban, amelyen a szlovák és a cseh versenyhatóság vezetői, illetve vezetőhelyettesei mellett Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese képviselte a magyar hatóságot – közölte a hivatal pénteken.

Az előadásokban különös figyelmet fordítottak az ellátási láncok akadozására és jelentős áremelkedésekre, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésére a versenyjogban.

A GVH tájékoztatása szerint a konferencián nagy érdeklődéssel fogadták

az európai szinten is egyedülálló gyorsított ágazati vizsgálat intézményét, ami alapesetben 30 napon belül lehetővé teszi a piacok versenystruktúrájának átvilágítását, a versenyproblémák feltárását és a megfelelő hatósági fellépést.

A koronavírus-járványra tekintettel bevezetett jogintézmény – annak pozitív tapasztalataira tekintettel – a COVID-19 veszélyhelyzet lejártával véglegesedni fog a magyar versenytörvényben.

A GVH négy különböző piacon lefolytatott gyorsított szektorvizsgálatai olyan piaci tapasztalatokkal bővítették a versenyhatósági ismereteit, amelyek a visegrádi együttműködés többi országának szemszögéből is hasznosnak bizonyultak.

A gyorsított ágazati vizsgálat igazi magyar versenyjogi sajátosság, amely megteremti a megfelelő hatósági fellépés esélyét, legyen az akár versenypártolás, ajánlás a jogalkotó részére vagy egy konkrét versenyfelügyeleti eljárás megindítása.

“A jövőben is alkalmazni kivanjuk ezt a piacfeltáró eszközt” – idézte a GVH közleménye Bak László elnökhelyettes szavait.