Megalapozott és időszerű ítélkezés folyt tavaly a Budapest Környéki Törvényszéken (BKT), az ügyhátralék az országos átlagot meghaladóan, 21 százalékkal csökkent – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Budapesten.

Senyei György a Budapest Környéki Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a BKT létszámát és ügyforgalmát tekintve az ország második legnagyobb bírósága, a járásbíróságok számát tekintve pedig az első, hiszen Pest megyében 14 járásbíróság működik. Hozzátette: a BKT igazgatási vezetőinek ehhez alkalmazkodva kell a munkaterhet megfelelően szétosztaniuk az egymástól távol eső szervezeti egységek között.

Senyei György kiemelte: a járványhelyzet miatt 2020-ban országosan csökkent a bíróságokra érkező ügyek száma, de ez nem volt jellemző a BKT-ra és járásbíróságaira, ahol stagnálás, enyhe növekedés volt tapasztalható. Ennek ellenére a törvényszék ügyforgalmi helyzete javult,

2021 végén 21 százalékkal kevesebb ügy volt folyamatban, mint 2020 végén.

Hozzátette:

a törvényszéken 2021-ben több mint 150 ezer ügyet fejeztek be, 8,3 százalékkal többet, mint az előző évben, ez az országos átlagban mért 8 százalékot némileg meghaladta.

Elmondta: jellemzően a nemperes ügyek érkezésében volt tapasztalható növekedés, a szabálysértési ügyek száma 16,7 százalékkal nőtt tavaly, de 28,7 százalékkal több ilyen ügyet sikerült befejezni.

Emlékeztetett: 2020 augusztusában intézkedtek a két éven túli ügyek számának csökkentése érdekében, ennek eredményeként

országosan 2021 végre 32, 2022 áprilisára 38 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma.

A BKT-n az országos átlagnak megfelelően, 37 százalékkal csökkent az elhúzódó ügyek száma – tette hozzá.

A pandémia következtében a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások, különösen a távmeghallgatás.

2021 első félévében országosan harminc új távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak ki.

A BKT járásbíróságain pedig hármat, így a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma 16-ra nőtt. A törvényszéken tavaly 1591 távmeghallgatást tartottak, ami 20 százalékkal több, mint az előző évben – közölte az elnök.

Gerber Tamás, a BKT elnöke elmondta: a törvényszéknek jelentős, a korábbi években felhalmozódott ügyhátralékot kell ledolgoznia. Hozzátette: bár a BKT részesedése az országos ügyérkezésből 12 százalék körüli, az ügyek 16 százaléka ezen a törvényszéken van folyamatban.

Szólt arról is, hogy az elmúlt évben új épületbe költözött a ráckevei járásbíróság, elkészült az érdi járásbíróság új épülete, felújították a gödöllői járásbírság épületét és tart a BKT-székház felújítása. Jelezte:

várhatóan 2023 elejére a BKT budapesti szervezeti egységei a 21. századhoz és az igazságszolgáltatáshoz méltó épülete tudnak költözni.