“A kormány úgy döntött, hogy megerősíti Magyarország déli határait és megvédi az ott élő magyarok biztonságát, határvadász egységeket állítanak fel” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában pénteken.

A kormányfő úgy fogalmazott: “Határvadász egységeket állítunk fel, amelyek az Önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel”.

“Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba” – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a számukat később 4000-re növelik majd.

Az erről szóló rendeletet pénteken írta alá a  kormányfő.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy csütörtökön több mint tíz órás kormányülést tartottak, és ennek – mint mondta – az az oka, hogy az ukrajnai háború nem csak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti”.

A miniszterelnök elmondta: megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került. Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon. “Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban” – mondta.

Orbán Viktor jelezte: “Ennek előszelét már most érezzük, megnőtt az illegális határátlépők száma.” Fellépésük egyre erőszakosabb, sőt brutálisabb. A szerb oldalon már fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot követeltek. “Az sem ritka, hogy Magyarország területére fegyverüket felhasználva próbálnak bejutni” – mondta.

A határvadász egység létrehozásának célja, hogy készen álljon az erőszakos cselekmények megakadályozására, és ha szükséges, akkor a jogszabályokat is ehhez kell majd igazítani. A belügyi tárca még megvizsgálja, hogy milyen eszközei legyenek a határvadászoknak arra, hogy ilyen esetben fellépjenek a határsértőkkel szemben.

A kormány szerint 4 ezer státusz létrehozása jelenleg elegendő. A határvadász egységek tisztjei a készenléti rendőrség kötelékében szolgáló rendőrök lesznek. Azok, akik határvadászként a határ védelmét ellátják majd, egy gyors kiképzést követően már szeptembertől munkára alkalmasak lesznek.

A bérezés ügyében még végleges döntés nem született, figyelembe kell venni azt, hogy míg a rendőröknél elvárás az érettségi, a határvadászok esetében ilyen elvárás nincsen.