Szexuális zaklatás miatt indított a közelmúltban eljárást három diákja ellen egy középiskola Wiskonsin államban, mert szándékosan tévesen használják a névmásokat, amikor egyik  osztálytársukra hivatkoznak. A zaklatott diáklány egy harmadik nemhez tartozónak érzi magát.

A wisconsini Kiel Middle School zaklatott tanulója, már 2022. év elején kérte diáktársait, hogy ha róla beszélnek, akkor ne használják a „hi” és „she” névmásokat, mert ő úgy érzi, hogy egy harmadik nemhez tartozik, amit csak a többes számú névmással lehet kifejezni – vagyis kizárólag a„they” vagy “them” névmásokat használva beszéljenek róla. Az iskola szerint ezt a kérést sértették meg a diákok, ezért indítottak ellenük eljárást szexuális zaklatás vádjával.

“Ez nonszensz! A biológiailag helyes névmások használata, vagyis ha egy nőt nőként vagy egy férfit férfiként jelölünk meg a közbeszédben nem meríti ki a szexuális zaklatás büntetőjogi tényállását. Nem várható el senkitől, hogy ne biológiai, hanem pszichológiai alapon ítélje meg a másik ember nemét! Nincs olyan jogszabály, amelyből ez a kötelezettség levezethető” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Luke Berg, a megvádolt tanulók képviseletét ellátó ügyvéd.