A magánkölcsönöket érdemes írásba foglalni; aki közjegyzői okiratban szerződik, probléma esetén is pereskedés nélkül hozzájuthat kölcsönadott pénzéhez – figyelmeztetett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) keddi  közleményében.

Nehéz gazdasági helyzetben a banki hitelek drágulása miatt gyakoribbá válnak a magánkölcsönök. Sokan szóbeli megállapodásra hiteleznek, akár milliókat, ám, ha váratlan helyzet adódik, például az adós meghal, s az örökösök nem tudnak a kölcsönről, akkor a hitelező bizonyíték nélkül kisebb eséllyel juthat pénzéhez.

Felmérések szerint a magánkölcsönök majdnem felét nem, vagy csak részben fizetik vissza.

Bárki kér kölcsön, érdemes írásban szerződést kötni, és nagyobb összeg esetén hasznos jogász – közjegyző vagy ügyvéd – előtt szerződni.

Ha közjegyző készíti a dokumentumot, az közjegyzői okiratnak minősül, és ha határidőre nem fizet az adós, a hitelezőnek nem kell bírósághoz fordulnia, rögtön végrehajtást kezdeményezhet.

Az ilyen kölcsönszerződés ugyanakkor az adóst is védi, mert nem követelhetnek tőle többet vagy korábban, mint amennyiben és ahogyan megállapodtak.

Nemcsak a hitelezőt, hanem az adós is védi a közjegyzői közreműködés.

Ha a kölcsönadó az adós helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, akkor a kölcsönszerződés semmis.

Ha a közjegyző úgy látja, hogy a megállapodásban feltűnően aránytalan a kamat, ami hátrányos helyzetbe hozza az adóst, akkor megtagadja a közreműködést a szerződéskötésben.

A közjegyző által készített szerződés mellett úgy is egyszerűen hozzájuthat pénzéhez a kölcsönadó, ha a kölcsönnyújtás feltételéül szabja, hogy az adós tegyen egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot közjegyző előtt, amelyben elismeri tartozását, kötelezettséget vállal annak visszafizetésére. Az ilyen nyilatkozat ugyanúgy közvetlenül végrehajtható, mint a kétoldalú szerződés. Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot akár kölcsönadás után is lehet tenni.

“Csak egyszeri magánkölcsönnél lehet kamatot kikötni, ha azonban a kölcsönadó rendszeresen és többeknek kölcsönöz, akkor az üzletszerű tevékenységnek minősül, amely kizárólag hatósági engedéllyel végezhető”

– ismertette a MOKK.