Mindössze 100 forintnyi rúpia össszegért perelte be az India Rail-t egy ügyvéd 22 évvel ezelőtt. Perét idén nyáron végül siker koronázta. A pernyertes fél szerint az igazságosságért vívott küzdelem megérte a sok éves türelmet és erőfeszítést.

Tungnath Chaturvedi ügyvéd 1999-ben két jegyet vásárolt szülővárosából, Mathurából Moradabadba. A jegyek darabja 35 rupia volt, de 70 helyett – a pénztári ügyintéző tévedése miatt – végül 90 rúpiát kellett fizetnie. Hiába reklamált a túlárazás miatt, megtagadták tőle a visszatérítést – ezért indított pert a North East Railway (Gorakhpur) és a vasúttársaság ügyintézője ellen.

Az indiai legfelsőbb bíróság idén július végén hozta meg a pert lezáró jogerős ítéletet. A bíróság döntése szerint

az északkelet-indiai vasúttársaságnak 15 ezer rúpiát (78 ezer fortint) és 12 százaléknyi kamatot kell megfizetnie 30 napon belül Chaturvedi úr részére.

Az ügyvéd a 22 évnyi pereskedés időszakában 120 alkalommal ingázott lakóhelye és az attól 300 km-re lévő a bíróság között. Ügye a több mint két évtized alatt ‘elfogyasztott’ öt bírót.

“Több mint 100 meghallgatáson vettem részt az elmúlt évek során”

– mesélte az ítélethirdetést követően a 66 éves Chaturvedi a BBC-nek. – “Pénzben nem kifejezhető az az idő és energia, amit felemésztett ez a küzdelem” – tett hozzá.

A család és a barátok az elmúl több mint két évtized során számos alkalommal próbálták meggyőzni a férfit, hogy adja fel a jelképes összegért folytatott harcot, de ő kitartott. „Ez nem a pénzről szólt, hanem a jogaimról” – hangsúlyozta.

“Polgárként jogom van megkérdőjelezni az állam vagy bármely szervének önkényes és korrupt gyakorlatát”

– mondta az AFP-nek.

Az eset kiválóan példázza India igazságszolgáltatási rendszerének lomhaságát. A bíróságok az ázsiai országban rendkívül túlterheltek, 50 milliós ügyhátralékkal küzdenek, a késedelmek rendszeresek az eljárások során, így még az egyszerűbb és kisebb súlyú ügyek is évekig, vagy akár – Chaturvedi ügyéhez hasonlóan – évtizedekig elhúzódhatnak.