Az Országgyűlés elnökének azon döntését bírálta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, mivel Kövér László “letiltitta” az általa benyújtott törvényjavaslatot. Novák Előd azt közölte: szeptember 12-én adta be a Büntető törvénykönyv “a cigánybűnözés visszaszorítása érdekében” javasolt módosítását, amelyet a parlament elnöke arra hivatkozva utasított vissza, hogy címe sérti az Országgyűlés tekintélyét.

“Az Országgyűlés méltóságát inkább az sérti, hogy egy megválasztott képviselő lényegre törő című, de szakmailag is kidolgozott javaslata nem kerülhet még a parlament illetékes szakbizottsága elé sem” – tette hozzá Novák Előd.

A politikus arról beszélt: a Legfelsőbb Bíróság már 2010-ben megállapította a “cigánybűnözés” szó használatának jogszerű voltát. 

“Ennyi erővel nem beszélhetnénk politikusbűnözésről vagy fiatalkorú bűnözésről sem, pedig egyik kifejezés sem általánosítást jelent, pusztán olyan tipikus bűnelkövetési formákat, amelyek specifikus megoldási javaslatokat igényelnek”

hangsúlyozts sajtótjékoztatóján Novák Előd. A” cigánybűnözés esetében a lincselés visszaszorítása például a garázdaság jelenlegi szabályozásának megváltoztatásáért kiált” – tette hozzá.

“A jelenleg hatályos Btk. megszüntette a csoportos és egyben a köznyugalom súlyos megzavarásával járó elkövetési magatartás mint önálló, minősített eset meghatározást. A kormány a szabályozás puhítását azzal indokolta, hogy a garázdaság minősített esetei eltúlzott mértékű, akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegettek. Pedig a lincselések sok esetben akár gyilkossági kísérletnek is tekinthetők, így – véleményünk szerint – egyáltalán nem eltúlzott, ha ezt akár 5 évvel is rendeli büntetni a törvény. Ezért szorgalmazzuk az önálló minősített esetként való megnevezését annak, ha valaki csopportosan és felfegyverkezve követ el erőszakos garázda cselekményt. Ezzel a minősített esettel és magasabb büntetési tétellel automatikusan együtt járna, hogy letartóztatásba is kerüljön az elkövető.  

A bírói gyakorlat alapján sajnos a javaslatunk tárgyát képező elkövetési magatartás esetén az elkövetők a hatályos – vagyis a korábbinál enyhébb – büntetési tétel alkalmazása miatt szinte minden esetben elkerülik a letöltendő szabadságvesztés büntetést.

Ezért szeretné a Mi Hazánk mozgalom a Btk. szigorítását” – hangsúlyozta a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke.

“A cigánybűnözés jelenségéről beszélni kell. Ezért új címmel (a címben a ‘cigánybűnözés’ szót kerülve) a törvényjavaslatot ismételten benyújtottam” – mondta Novák Előd.

A teljes javaslat indoklással ITT elolvasható.