Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása, az 1,885 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósult beruházást pénteken adták át.

Lázár János építési és beruházási miniszter, a kar egykori hallgatója az ünnepségen úgy fogalmazott, Szeged az ország tudományos és kulturális életében fontos szerepet tölt be.

“A kormány célja, hogy a város visszanyerje társadalmi, gazdasági, közpolitikai értelemben azt a rangot, amelyet a trianoni békediktátum után a kolozsvári egyetem Szegedre telepítésével az ország akkori vezetői szántak neki.”

Trócsányi László, a kar egykori hallgatója és jelenlegi professzora, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumi tagja, Nagy Anikó, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumi tagja, Görög Márta, a SZTE ÁJTK dékánja, Lázár János építési és beruházási miniszter, Fendler Judit, a SZTE kancellárja és Rovó László, az SZTE rektora felújított épület avatásán 2022. október 28-án. – Forrás: Rosta Tibor / MTI

“Ma a világ és Magyarország újabb kihívások előtt áll. Harminc évvel azután, hogy megszűnt a Szovjetunió, újra egy kétpólusú világ felé rohanunk” – fogalmazott a politikus. “Nemcsak földrajzilag, gazdaságilag és hatalmilag polarizálódik újra a világ, hanem két világeszmény – az integrációpártiak és a szuverenisták – is szemben állnak egymással. A politikáról gondolkodóknak és állást foglalóknak óriási a szerepük abban, hogy az erőviszonyok újrarajzolása közepette Magyarország megtalálja helyét – tette hozzá.

Lázár János azt mondta, az elmúlt két évtizedben jogalkotóként megtanulta, hogy valóban a jogrendszer, az alaptörvény, az alkotmányos rend és a hozzá kapcsolódó törvények határozzák meg a mindennapi élet kereteit. “A mai magyar jogrendszer – folytatta – lehetőséget biztosít arra, hogy az integráció idején is az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozzuk.”

A politikus kitért arra is, hogy

az egyetemi modellváltás célja a minőségi, nemzetközi színvonalú magyar felsőoktatás feltételeinek megteremtése.

A Szegedi Tudományegyetem jogtudományi kara felújított épülete. – Forrás: Rosta Tibor / MTI

Trócsányi László, a kar egykori hallgatója és jelenlegi professzora, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte, az intézmény korábbi dékánjai több évtizeden át próbálkoztak az épület felújításával.

“A rekonstrukcióval olyan, a kor szellemének megfelelő épület született, ahova jó tanulni jönni egy fiatalnak”

– mondta.

Görög Márta dékán elmondta, az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. “A megújult épületet a jövő felsőoktatásának készült, azoknak a hallgatóknak, akik a következő évtizedekben készülnek föl a társadalom szolgálatára” – hangsúlyozta a professzor.

A Szegedi Tudományegyetem jogtudományi kara felújított épülete – Forrás: Rosta Tibor / MTI

A rekonstrukció során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, befedték a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre.

A beruházás kivitelezője a szegedi Ferroép Zrt. volt.