Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt egy ügyvéd ellen az ügyészség, és letöltendő börtönt indítványozott – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön.

Az eljárás adatai szerint egy kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárásban a nyomozóhatóság 2019-ben őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki egy Pest megyei nő fiát. Az anya felkereste budapesti ügyvéd ismerősét azért, hogy elintézze letartóztatásban lévő fia szabadon bocsátását, és meghatalmazta védelmének ellátásával.

Az ügyvéd tízmillió forintot kért és kapott a nőtől azért, hogy rendőri, ügyészi és bírói kapcsolatain keresztül elérje a kényszerintézkedés megszüntetését.

A jogtalan előnyt a nő készpénzben adta át a védőnek az ügyvédi irodában. Később az ügyvéd

további tízmillió forintot kért a nőtől kapcsolataira hivatkozva, cserébe azt ajánlotta, hogy elintézi a büntetőeljárás felfüggesztett szabadságvesztéssel történő lezárását.

Az ügyvéd

valótlanul állította, hogy egy miniszter, egy rendőr ezredes és egy főügyészségi ügyész a vesztegetési pénzért közbenjár a büntetőügyben.

Az ügyvédnek nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, ennek érdekében nem is vette fel a kapcsolatot a hivatalos személyekkel, az átvett kenőpénzt pedig saját céljaira fordította.

Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés miatt vádat emelt az ügyvéd és egy társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy amennyiben az ügyvéd vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, akkor a bíróság ítélje két év hat hónap szabadságvesztésre, ötmillió forint pénzbüntetésre, öt év közügyektől eltiltásra, végleg tiltsa el a jogász végzettséghez kötött foglalkozásoktól és sújtsa tízmillió forint vagyonelkobzással.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.