November utolsó péntekjén rengeteg bolt kezd leárazásokba, számos áruházban pedig már a meg is kezdődtek a karácsonyi akciók. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mind a fogyasztókat, mind a vállalkozásokat aktívan támogatja a panaszok, jogviták elkerülése érdekében, emellett továbbra is fellép, ha a versenyt érintő jogsértést tapasztal.

November utolsó péntekje – az észak-amerikai kultúra hálaadás-ünnepét, vagyis az őszi betakarítás végeztével a termés rituális megköszönését követő nap – már csaknem száz éve számít a tengerentúlon a karácsonyi ajándékszezon kezdetének. Bár az elnevezés csak néhány éve gyűrűzött be Magyarországra, az adventi (ezüst- és aranyvasárnapi) leárazások hazánkban is régre nyúló hagyománynak számítanak.

Az ilyenkor elérhető árkedvezmények rengeteg ember számára jelentenek könnyebbséget és megtakarítást. Ehhez azonban

elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tisztességes módon hirdetett termékek közül, tájékozottan válogathassanak.

A nemzeti versenyhatóság ezért a fogyasztók és a vállalkozások számára is megad minden támogatást a panaszok és jogsértések elkerüléséhez: animáció-sorozattal mutatta be közösségi oldalán a fogyasztók számára a lényeges tudnivalókat.

A Hatóság oktatóvideóban segíti továbbá a kereskedőket az akciótartásra vonatkozó jogszabályi előírások megértésében és betartásában.

A jogszerű kereskedés és a fogyasztói tudatosság támogatása mellett a GVH változatlanul figyeli a piaci jelzéseket is, hogy közbeavatkozhasson a versenyt torzító jogsértések esetén. Az elmúlt néhány év során a magyar versenyhatóság több népszerű webáruház akciótartási gyakorlatát is jogsértőnek találta, összességében milliárdos nagyságrendű bírságokat kiszabva rájuk.

A kereskedői gyakorlatokkal kapcsolatban továbbra is bárki élhet jelzéssel a Versenyhivatal felé a hatáskörébe tartozó ügyekben, vagyis azokban, amelyek érdemben érinthetik a piaci versenyt.

A fogyasztók a GVH honlapján találhatnak részletes információt arról, hogy mikor érdemes a versenyhatósághoz fordulniuk, és milyen típusú vásárlói panaszokban tud más szerv segíteni számunkra.