Az Európai Unió Bírósága első tagjai 1952. december 4-i hivatalba lépésének 70. évfordulóját ünnepli Luxembourgban, „Az állampolgárokhoz közeli igazságszolgáltatás” témájának szentelt három napon. A hivatalos rendezvényre 2022. december 4. és 6. között kerül sor az Európai Unió Bíróságán, a Bírák és Ügyészek Rendkívüli Fórumán.

A Bírák és Ügyészek Fóruma a Bíróság és a tagállami nemzeti bíróságok közötti alapvető kapcsolatok fenntartása céljából évente megrendezésre kerülő konferencia, e bíróságok ugyanis nap mint nap a Bírósággal szorosan együttműködve alkalmazzák az uniós jogot. Az idei, 2022. évi különleges rendezvényen az Európai Unió Bíróságának és Törvényszékének tagjai, valamennyi tagállam alkotmánybíróságának és legfelsőbb bíróságának elnöke, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) Bíróságának elnöke is jelen lesz.

A rendezvényt 2022. december 4-én Koen Lenaerts, a Bíróság elnöke nyitja meg beszédével, majd ezt követően a Bíróság megalakulásának 70. évfordulójáról való megemlékezés alkalmából készült film vetítésére kerül sor.

December 5-én a Fórum három teljes ülés és műhelytanácskozások keretében folytatja munkáját, amelyek témája
az igazságszolgáltatás állampolgárokhoz való közelítése lesz.

A Fórum december 6-án ünnepélyes üléssel zárul, amelyen jelen lesz Ő királyi fensége a Luxemburgi Nagyhercegség trónörököse, a Bíróság és a Törvényszék korábbi tagjai, az európai intézmények magas rangú képviselői, a székhelyállam közjogi méltóságai, a diplomáciai testületek tagjai, valamint a jogászi szakma képviselői.

K. Lenaerts üdvözlőbeszédét követően Othmar Karas, az Európai Parlament első alelnöke, Michal Šalomoun, a Cseh Köztársaság jogalkotásért felelős minisztere és Kormányzati Törvényhozó Tanácsának elnöke, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, végül Sam Tanson, a Luxemburgi Nagyhercegség kulturális és igazságügyi minisztere mond beszédet.

Az ünnepélyes ülést élőben közvetítik 11 órától a CVRIA weboldalon, amely ITT érhető el.

December 6-án délután a Nagy Tárgyalóteremben középiskolás diákok osztályai egy ülés keretében találkozhatnak
K. Lenaerts-cal, O. Karasszal és V. Jourovával, amelynek során a diákok kérdéseket tehetnek fel. Ezen az „Európa
építői” elnevezésű találkozón több száz, az Európai Unió minden szegletéből érkező középiskolás diák lesz jelen
személyesen vagy videokonferencia útján, a Bíróság pedig szinkrontolmácsolást biztosít számukra.