Előkészítő ülést tartott múlt pénteken a Fővárosi Törvényszék egy korrupcióval vádolt egykori ügyész és egy ügyvédjelöltként dolgozó fiatal jogász ügyében. A vádlottak a bűnösségüket nem ismerték be és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogról.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az I. és II. rendű vádlottat többek között hivatali vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettével, a III. rendűt többek között hivatali helyzettel visszaélésre irányuló vesztegetés, befolyás vásárlás bűntettével, a IV. rendűt pedig hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és felbujtóként elkövetett magánokirattal visszaélés vétségével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint az I. rendű terhelt ügyészi szolgálati viszonya alatt jogtalan előnyért, hivatali helyzetével visszaélve informatikai rendszerekből jogellenes lekérdezéseket végzett egyes bűnügyekről, cégekről és személyekről különböző személyek, köztük a III. és IV. rendű vádlottak részére. Az I. rendű vádlott és a többi érintett között az ügyvédjelöltként dolgozó II. rendű terhelt közvetített, ekként elősegítve saját ügyfélkörének kialakulását. Ezen felül a II. rendű vádlottnak is adott információkat az annak érdekkörébe tartozó büntetőeljárásokról.

A IV. rendű vádlott a II. rendűvel ügyfél-ügyvéd kapcsolatban állt. Egy alkalommal az ügyvédjelölt – egy általa ismert és meg nem nevezett ügyész befolyásolása útján – segítséget ajánlott ügyfelének bűnügyi adatok megszerzéséhez. Ezt követően a IV. rendű terhelt pénzért cserébe havi rendszerességgel információt kért az ügyésztől büntetőeljárással kapcsolatos adatokról és iratokról.

A IV. rendű terhelt a pénzt a II. rendűn keresztül juttatta el az I. rendű vádlottnak, aki ekkor adta át az ügyvédjelöltnek a szükséges iratokat. Egy idő után a IV. rendű vádlott már nem kérte tovább a korrupciós szolgáltatást.

A pénteki előkészítő ülésen a jelenlévő I. és II. rendű vádlott nem ismert be a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, míg a IV. rendű vádlott a bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A Fővárosi Törvényszék a bizonyítási indítványokat rögzítette, majd az előkészítő ülést elnapolta 2023. január 31-re, amikor az eljárás a III. rendű vádlott meghallgatásával folytatódik.