Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága átmenetileg hatályban hagyta az illegális bevándorlók visszafordítását megengedő egyetlen jogszabályt, amit egy alacsonyabb bíróság korábban megsemmisített.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az úgynevezett 42-es rendelkezés (Title 42) a további jogi felülvizsgálat idejére életben marad. Ezt megelőzően republikánus vezetésű tagállamok egy csoportja levélben kérte a rendelkezés fenntartását a bíróságtól, miközben a Biden-kormány azt közölte, készen áll a jogszabály megszűnésére, a határokon óvintézkedéseket vezetett be a káosz elkerülése érdekében.

A 42-es rendelkezést 2020. márciusában még a Trump-kormányzat idején a koronavírus-járvány kezdetén vezették be, és az közegészségügyi indokokra hivatkozva lehetővé teszi bizonyos országokból érkezők visszafordítását.

A jogszabályt jogvédő szervezetek kezdeményezésére egy bíróság novemberben megsemmisítette.

Az Egyesült Államok Mexikóval szomszédos déli határán a hatóságok a nagy számban érkező illegális bevándorlók mintegy harmadát erre a szabályra hivatkozva tudják visszafordítani. Akire ez nem alkalmazható, azt a jelen rendelkezések alapján be kell engedniük az országba, ahol menedékkérelmet adhatnak be, és azután szabadon eldönthetik, hol várják ki az eljárás lefolytatását.

Az Egyesült Államok déli határán idén és tavaly rekordszámú illegális határátlépést regisztráltak. A szeptember 30-án zárult pénzügyi évben 2,37 millióan érkeztek, egy évvel korábban még 1,73 millióan voltak. Idén október 1. és december 22. között óta a vám és határvédelmi hatóság (Custom and Border Protection) adatai szerint már 575 ezer határsértés történt az Egyesült Államok déli határán.