Az elmúlt sok száz év során számos olyan jogi szabály és rendelkezés született világszerte, amely a karácsonnyal kapcsolatos – egy részük mosolyt fakaszt, más részük elgondolkodtató, néhányuk  pedig teljesen értelmetlen. Ezekből mazsoláztuk. 

Karácsonyi KRESZ

Az Angol Királyságban karácsony napján tilos templom közvetlen közelében lovat kikötni – ezt a szabályt VI. Edward 1551-es törvénye rögzítette. A királyi rendelkezést III. György 1780-ban módosította, lehetővé téve a rendőrségnek, hogy elkobozza és eladja a templom közelében talált ‘járműveket’, azzal, hogy az értékesítésből befolyt pénzből a szegényeket és rászorulókat kell támgatni.

Nincs adósságfizetés

Az egyesült államokbeli Arkansas állam 1838-ban törvényt fogadott el, amely szerint az egyébként karácsony napján fizetendő adósságot legkésőbb karácsony előestéjén, vagyis az esedékességhez képest egy, vagy akár két nappal korábban kell megfizetni. A szabályozás tehát egy vagy két napot ‘lecsippentett’ a kifizetésére rendelkezésre álló határidőkből.

Karácsonyi böjt

Egy IV. Vilmos által hozott jogi norma értelmében Angliában tilos volt háromnál több karácsonyi vacsorát elfogyasztani egy étteremben vagy szállodában. A rendelkezést az 1836-os Népi Charta tartalmazta.

Játék tilalom

Egy Angliában VIII. Henrik által 1541-ben elfogadott, a ‘törvénytelen játékokról’ szóló jogszabály értelmében karácsonykor az íjászatot kivéve tilos sporttevékenységet folytatni. A kivétel indoka, hogy az íjászatot elengedhetetlennek tartották az ország katonai erejének fenntartásához.

Tiltott jeges öröm

Egy 1989-ben hozott brit jogszabály értelmében London területén a karácsonyi időszakban tilos jeges vagy havas ‘csúszkálót’  készíteni és / vagy használni. A Metropolitan Police Act indoklása szerint a ‘jeges téli szórakozás’ nagyban veszélyezteti  a polgárok testi épségét.

Tiltott karácsonyi vadászat

Angliában az 1831-es vadtörvény szabálysértésnek minősítette a karácsony napján történő vadászatot. A jogszabály harmadik szakasza kimondta, hogy karácsony napján tilos bármely vadon élő állatot leölni vagy elfogni, illetve tilos vad megölése vagy elfogása céljából kutyát, fegyvert, hálót vagy bármely más alkalmas eszközt használni.

Kötelező karácsonyi bónusz

A mexikói munka törvénykönyve előírja, hogy a munkáltatók minden évben kötelesek alkalmazottjaiknak a rendszeres fizetésükön és egyéb juttatásokon felül karácsonyi bónuszt fizetni. Az 1970-ben elfogadott jogszabály  akként rendelkezik, hogy a munkavállalónak legkésőbb karácsony napjáig meg kell kapnia a legalább 15 napi bérének megfelelő éves prémiumot. Hasonló szabályozás van hatályban több latin-amerikai országban, így például Guatemalában, Costa Ricában, Argentínában és Uruguayban is.

Természetes-fenyő tilalom

Karácsonyfának tilos természetes fenyőt használni a kiskereskedelmi üzletekben – monja ki egy törvény New York államban. 1982-ben Philadelphiában is hatályba lépett egy hasonló jogi szabály, amely szintén tiltja a hagyományos karácsonyfákat a többemeletes épületekben és minden olyan lakásban, amelyet “kettőnél több család elhelyezésére terveztek”. A jogszabályok tűzvédelmi indokkal születtek.

Karácsonyfa adó

2011 óta az Egyesült Államokban minden karácsonyfa eladása után 15 dollár cent adót kell a kereskedőnek befizetnie a központi költségvetésbe, ezzel támogatva a természetes karácsonyfák imázsának és marketingjének erősítését célzó új szövetségi programot. A program célja, hogy az amerikaiak előnyben részesítsék a természetes fenyőket a műfenyőkkel szemben – ezzel támogatva a termelőket. A karácsonyfatermelők ugyanis az elmúlt évtizedekben jelentős hátrányba kerültek a piacokon a műfenyők népszerűségének ugrásszerű növekedése következtében, számos kis gazdaság és vállalkozás csődközelbe, és így sok család megélhetése is súlyos veszélybe került. Ezt a helyzetet kívánja orvosolni a természetes karácsonyfák vásárlását ösztönző szövetségi szintű program.

Tilos kereszttel karácsonyfát díszíteni!

2016-ban az Indiana állambeli Knightstownban betiltották, hogy nyilvános helyen lévő karácsonyfa tetejére kereszt kerüljön. „A kereszt nem karácsonyi szimbólum” – magyarázta a rendelkezést az Amerikai Polgári Jogok Szövetségének egyik képviselője. “A kereszt keresztény vallási jelkép, nem a karácsonyra, hanem Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezteti a vallás követőit” – tett hozzá.

Karácsonyfa legális forrásból

Michiganben célszerű a karácsonyfa hazaszállításának idejére megőrizni a vásárláskor kapott nyugtát annak, aki el akarja kerülni a büntetést. Az amerikai államban ugyanis minden fenyőfát szállító polgár köteles igazolni, hogy vásárolta az ‘ünnepi kelléket’. A jogszabály az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében született.

Józan karácsony

AZ USA 20 államában tilos karácsonykor alkoholt árusítani. A tilalom a legtöbb államban a kiskereskedelemre és a vendéglátóhelyekre vonatkozik. Az ünnepi alkoholárusítás befagyasztása elsősorban újév napjára és a nagyobb keresztény ünnepekre korlátozódik.

Intézményvezető által tiltott karácsonyi jelképek

2018-ban Jennifer Sinclair, egy Nebraska állambeli általános iskola igazgatója betiltotta egy hagyományos amerikai karácsonyi cukordísz használatát az oktatási intézmény területén, mert ‘J’ formája Jézus nevének kezdőbetűjére emlékeztet, piros-fehér csíkjai pedig Krisztus vérét és feltámadását szimbolizálják. Az igazgatónő rendelkezésében további karácsonyhoz kötődő jelképeket is kitiltott az iskola területéről, így a Mikluást, annak rénszarvasát, a karácsonyfát, karácsonyi díszítőelemeket, sőt még még az ünnephez köthető filmeket is. Döntéséről írásban tájékoztatta a szülőket.

Az ügy országos felháborodást robbantott ki az Egyesült Államokban. A Liberty Counsel keresztény érdekvédelmi szervezet követelte a tankerületi vezetőtől, hogy semmisítse meg a karácsonyi ünnepi jelképeket és tárgyakat tiltó intézményi szabályt. A szabályt rövid időn belül megsemmisítették, az igazgatót szabadságra küldték, majd leváltották.