Romániában január 1-jétől csaknem 18 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér, 12,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, viszont a kormány kivezeti az üzemanyagok árkompenzációját, ami várhatóan drágulásukhoz vezet, és a kisvállalkozások adóterhei is nőttek.

A kormány decemberben döntött ezekről az új jövedelemértékekről és adóváltozásokról.

A bruttó minimálbér az eddigi 2550 lejről (1 lej 80,88 forint) 3000-re nőtt, ami 17,6 százalékos növekedésnek felel meg.

Tavaly 1,2 millió alkalmazott, a munkavállalók csaknem 23 százaléka kapott minimálbért.

Tíz százalékkal nőtt a közalkalmazottak, a köztisztviselők és a fegyveres testületek hivatásos tagjainak alapbére is

úgy, hogy az alapbéren kívüli juttatások a tavalyi szinten maradnak, a túlórát pedig kizárólag szabadnappal kompenzálják a fegyveres testületek hivatásos állománya kivételével. Az építőiparban a bruttó minimálbér a tavalyi 3000-ről 4000 lejre emelkedett január 1-jétől.

A nyugdíjak is 12,5 százalékkal nőttek,

emellett a kisösszegű öregségi járandóságban részesülők két egyenlő részre osztott, egyszeri nyugdíjkiegészítést kapnak, amit a kabinet a megemelkedett közüzemi számlákra hivatkozva nyújt.

A bukaresti kormány literenként 0,50 lejjel kompenzálta az üzemanyagok árát, most ezt a támogatást kivezették, így várhatóan drágulás lesz. Nicolae Ciuca miniszterelnök jelezte, hogy amennyiben ismét jelentősen megdrágul az üzemanyag, akkor az intézkedést visszavezetik.

Január 1-jétől adóemelések is hatályba léptek, így a vendéglátóiparban az eddig hatályos, kedvezményes 5 százalékos helyett 9 százalékos áfát kell fizetniük a vállalkozóknak az idegenforgalmi szolgáltatások után, illetve az élelmiszeriparban 9 százalékról 19 százalékra nőtt a cukros üdítők áfája.

A kormány növelte az adóterheket a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások esetében.

Ez utóbbiaknak például megduplázódhat a társadalombiztosítási járulékuk, ha a nettó bevételük meghaladja a bruttó minimálbér 24-szeresét. A mikrovállalkozásokkal szembeni követelményeket is szigorították, így csak azok működhetnek ebben a vállalkozási formában, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi 500 ezer eurót, eddig egymillió euró volt a felsőhatár. Emellett a mikrovállalkozásoknál megszüntették az árbevétel után számolt kedvezményes 3 százalékos adót. Az osztalékadó is 5 százalékról 8 százalékra nőtt.