Elképesztően magas számokat közölt a Fővárosi Törvényszék egy 2015. január 14-én kezdődött rendőri korrupciós ügy bírósági szakaszával kapcsolatban. A per végére hamarosan pont kerülhet – az ítélet rendelkező részének nyilvános kihirdetésére február 9-én kerül sor. De lássuk a nem éppen szokványos, ‘bírót-próbáló’ eljárás összegzését!

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltekre vonatkozóan már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

A Fővárosi Törvényszéken 2015. január 14-én kezdődött tárgyalássorozatban az első 87 tárgyalási napot követően – az eljáró tanács elnökének betegsége miatt – elölről kellett kezdeni az eljárást, amelyben 2019. november 5-től mostanáig a bíróság mindösszesen 240 tárgyalási napot tűzött ki – ezek közül azonban a pandémia és egyéb egészségügyi okok miatt 77, végső soron egy teljes tárgyalási évnyi tárgyalás elmaradt. Az elölről kezdett eljárásban megtartott tárgyalások száma tehát 163.

A több mint 66 ezer oldalt kitevő peranyag része a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés során keletkezett több mint 47 ezer bizonyíték. Az összesen kb. 210 órányi hang- és képfelvétel lejátszása, valamint az sms-ek felolvasása az eljárásban 38 tárgyalási napot vett igénybe.

A mintegy 300 tanú kihallgatása és vallomásaik felolvasása 100 tárgyalási napon keresztül tartott. A „koronatanú” kihallgatása – akinek nyomozati vallomása mintegy 2 ezer oldal (!) – az első eljárásban 28, az elölről kezdett eljárásban 10, összesen tehát 38 tárgyalási napot vett igénybe. Volt olyan vádlott, aki 7 tárgyalási napon keresztül tett vallomást.

Az ügyben összesen 66 orvos-, adó- és könyv-, fegyver-, informatikai-, közgazdász- és nyelvész szakértői, illetve szaktanácsadói véleményt, jelentést szerzett be a bíróság.

Az ítélet rendelkező részének nyilvános kihirdetésére 2023. február 9-én 10 órakor kerül sor.